In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link heeft met Koksijde. Sophie Dewulf kreeg de fakkel in februari en gaf die door aan Johan Vanhoutte.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.

Johan Vanhoutte: "Ik ben afkomstig uit Koekelare en twintig jaar geleden aan zee aangespoeld. Ik heb twee zonen: Isaak en Felix en Isaak studeert Radio aan het RITCS in Brussel terwijl Felix zijn vierde middelbaar afwerkt in De Panne. woon samen met mijn vriendin Ellen en haar twee dochtertjes Juta en Lize. Na een succesvolle periode als horecabaas in Torhout, stapte ik ik begin jaren 2.000 over naar de fitnessbranche, eerst nog in de club Fyzix. Ondertussen ben ik al meer dan tien jaar zaakvoerder en eigenaar van Wave, Health&Fitness. Op mijn 57e ben ik nog altijd gedreven om mijn club elke dag naar een topniveau te brengen. Om de conditie van beginners te verbeteren en om sporters te steunen die hun vleugels verder willen uitslaan."

T-d: Wat doe je om tot rust te komen?

Johan: "Ik heb sport en fysieke inspanning nodig, dat ligt in het verlengde van waar ik dagelijks mee bezig ben. Samen met mijn vriendin fietsen: urenlang door de natuur rijden, over smalle wegen en bospaden, over heuvels en bergen. Dat geeft mij een moeheid waar ik rustig van word. Daarna even nagenieten in mijn jacuzzi met een gezellige babbel en een glas wijn, dat maakt van mij een gelukkig man. Sinds kort heb ik ook de fiets als reisgezel ontdekt waardoor ik deze zomer opnieuw al trappend Europa doorkuis. Onbeschrijfelijk intens reizen en genieten, tot rust komen dus."

Johan Vanhoutte

Ik beschouw mezelf als een wandelende muziekencyclopedie

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?

Johan: "Muziek is al een passie van toen ik nog in de wieg lag. Het klinkt misschien straf, maar ik beschouw mezelf als een wandelende muziekencyclopedie. Regelmatig een concert of festival meepikken, geeft mij dan ook veel voldoening. Muziek kunnen inpassen in mijn werk, vroeger in mijn café en nu als spinning instructor, is een luxe. Spinning is een vaste en onmisbare waarde in mijn leven. Sinds kort leef ik me uit in het klaarmaken van gezonde maaltijden. Daarvan genieten met een glas wijn samen met Ellen, familie of vrienden… Zalig."

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?

Johan: "Het sportieve DNA dat stevig verankerd is. Sportpark Hazebeek is een cluster van sportfaciliteiten die allemaal state-of-the-art zijn en daar valt toch je mond van open? De atletiekpiste, de voetbalpleinen, het prachtige hockeyterrein, Koksijde Golf Ter Hille en dan ook nog de Wave. Dat behoort allemaal tot de Belgische top en werd met kennis van zaken neergezet. Tel daarbij nog de driesterren mountainbikeroutes… dat is pas uniek."

Johan Vanhoutte

Na een strand- of duinenwandeling besef ik hoe verdomd goed het hier is om te wonen.

T-d: Ooit al overwogen om ergens anders te wonen of te verhuizen?

Johan: "Eerlijk? Eigenlijk wel. Op sportief vlak heb ik geen connectie met de zee en daarom denk ik er soms aan om meer landinwaarts te wonen. Tot ik na een strand- of duinenwandeling besef hoe verdomd goed het hier is om te wonen."

T-d: Heb je nog een droom?

Johan: " Een hutje in de Alpen waarin je je zo nu en dan kan terugtrekken om van de stilte en natuurpracht te genieten en als uitvalsbasis voor lange wandelingen en fietstochten."

T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?

Johan: "Corona drukte ons op feiten die we al lang wisten, we zijn allemaal verknocht aan onze verworven luxe en vrijheden. Op zich niets mis mee, maar daardoor verdwijnen essentiële dingen als gezondheid en sociale warmte naar de achtergrond. Door eigenbelang (materialisme) verschuift dat naar de achtergrond. Wanneer ik pols bij mensen naar wat hun leukste momenten zijn, zijn dat altijd momenten met kinderen, familie of vrienden. Nooit met pakweg de aankoop van een nieuwe auto. Belangrijk om dat te beseffen."

Johan Vanhoutte

Beseffen dat mijn dierbaren en ikzelf blaken van gezondheid? Dat besef is mijn grootste genot.

T-d: Genieten, wat is dat voor jou?

Johan: "Beseffen dat mijn dierbaren en ikzelf blaken van gezondheid en daardoor de dingen kunnen doen waar wij energie, rust en warmte uithalen. Dat besef is mijn grootste genot."

T-d: Neem ons mee naar je favoriete plek in onze gemeente.

Johan: "Het klinkt misschien wat zelfingenomen, maar mijn favoriete plek is eigenlijk mijn club, in al zijn gedaantes. De prachtige yogazaal, de fitness zelf en natuurlijk het unieke terras met dat weergaloze uitzicht op Koksijde Golf Ter Hille."

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?

Johan: “Vijf jaar terug leerde ik Johan Louwagie kennen. De papa van mijn partner Ellen. Het is iemand die mij, rustig inspireert. Als ex-leerkracht van Hotelschool Ter Duinen zette hij Koksijde mee op de culinaire kaart. Hij is altijd positief, niet te serieus, zorgend van aard en altijd in beweging."