In de uitgestrekte zandvlakte van de Schipgatduinen liggen felgekleurde speelballen. Een gele golfbal naast een roze tennisbal. Wat verderop ook blauwe, rode en groene volley-, basket- en strandballen. Het lijken er ontelbaar veel.

Ze liggen er niet zomaar. Heidi Voet plaatste de ballen exact zoals de sterren aan de hemel. Met dit kunstwerk bootst ze de sterrenhemel na. Zo krijgen alledaagse ballen een nieuwe verhouding met elkaar en met ons. Als resten van sport en spel, tonen de ballen ons de plaats van de mens in een groter geheel.

Bekijk het kunstwerk in de Schipgatduinen

Tij-dingen: Hoe ontstond het idee voor White Dwarfs and Super Giants bent gekomen?
Heidi Voet: 
"Als Belgisch kunstenaar leef en werk ik al 15 jaar voornamelijk in Azië. Door het navigeren van de ene cultuur naar de andere ervaarde ik van heel dicht de verscheidenheid, maar het is vooral de connectie tussen verschillende polen die me interesseert. Als individu staan we in relatie tot een maatschappij, een cultuur en ook tot een veel groter geheel waarvan andere levensvormen en structuren ook deel uitmaken. Voor White Dwarfs and Supergiants dacht ik na over de plaats die we als individu en maatschappij innemen in een onmetelijke ruimte. Ik wilde dit tastbaar maken."

T-d: Hoe past jouw werk binnen Beaufort?
Heidi: "Curator Heidi Ballet (van Beaufort, red.) maakte een tentoonstelling met focus op de kracht van de natuur en hoe de mens daaraan onderhevig is. Mijn werk speelt ook met dat idee: welk onderdeel zijn we in een groter raderwerk?"

Ik dacht na over de plaats die we als individu en maatschappij innemen in een onmetelijke ruimte

T-d: Is er een link met Koksijde?
Heidi: 
"De ballen waarvan je afgietsels in het werk ziet, zijn ballen die voordien een leven in Koksijde hadden. We verzamelden gebruikte ballen van bewoners via de sportdienst. Ik probeerde zo een beeld te scheppen van de verschillende lagen van de bevolking. Ik gebruikte zowel golfballen, voetballen, petanqueballen en volleyballen. Verschillende leeftijden en sociale klassen zijn daardoor vertegenwoordigd. Ook werden de ballen heel precies geplaatst volgens de positie die de sterrenconstellaties innemen boven Koksijde op de laatste dag en uur van de tentoonstelling."

T-d: Waar kunnen liefhebbers nog meer van jouw werk bewonderen?
Heidi: "Mijn werk is momenteel te zien in Taiwan en Duitsland, maar ik stel ook regelmatig tentoon in België. Je kan ook steeds kennismaken met mijn werk op mijn website www.heidivoet.net of Instagramaccount."