In de rubriek De fakkel van Koksijde draagt een inwoner het woord over aan iemand anders. De enige voorwaarde is dat hij of zij een directe link heeft met Koksijde. Ingrid Deturck kreeg de fakkel in januari en gaf die door aan Sophie Dewulf.

Tij-dingen: Leg eens kort uit wie je bent, wat je doet en waar je vandaan komt.

Sophie Dewulf: "Ik ben Sophie Dewulf, 50 jaar en het is gek om die leeftijd te beseffen, want ik voel me nu levendiger dan ooit. Ik woon al bijna heel mijn leven in Koksijde, uitgezonderd mijn studentenperiode en de eerste jaren daarna. Ik ben de gelukkige mama van vier heerlijke kinderen: één zoon en drie dochters. De tijd dat ze alle vier het huis vulden, lijkt pas gisteren. Nu zit de jongste al in het vijfde middelbaar. Ik probeer zo bewust mogelijk te genieten van elk moment dat ze er zijn. Ik ben erg begaan met de medemens en gedreven om te helpen waar mogelijk. Zowel om de situatie van de zwaksten te verbeteren, als om kansen te steunen voor wie vleugels voelt om vooruit te geraken."

Sophie Dewulf

Bewust tijd maken voor ontspanning biedt tegengewicht aan mijn andere passie: mijn werk.

T-d: Wat doe je om tot rust te komen?

Sophie: "Wandelen en lopen in de duinen en aan zee helpen me om mijn gedachten stil te zetten en de essentie te voelen. Het mag ook wat steviger: je fysieke grenzen opzoeken in de sportclub geeft je brein rust. En dat heb ik nodig. Ik heb veel energie en een mens durft vergeten dat die niet oneindig is. Als je niet tijdig inziet dat je zelf ook zorg en rust nodig hebt, ben je sneller opgebrand. Dat heb ik in 2021 pijnlijk genoeg ervaren."

T-d: Heb je nog andere hobby’s of passies?

Sophie: "Muziek. Daar geniet ik immens van: platen uitzoeken of naar een optreden gaan. Ik probeer elke maand minstens één culturele activiteit in te plannen: een museum, een dansvoorstelling of een goeie film. Voedsel voor mijn innerlijke mens. Bewust tijd maken voor ontspanning biedt tegengewicht aan mijn andere passie: mijn werk. Ik lees en studeer graag en specialiseerde me in de kennis over en de meerwaarde van natuurlijke stoffen in de gezondheidszorg. Met het grootste respect voor artsen die natuurlijke stoffen voorschrijven om hun behandeling te optimaliseren. Zij hebben wetenschappelijke bewijsvoering nodig over wat, in welke dosis en in welke kwaliteit, welke meerwaarde biedt bovenop een klassieke behandeling. Dat moet heel juist zijn om het gewenste resultaat te bekomen en als dat gevonden wordt kan dat soms dag en nacht verschil maken in levenskwaliteit voor de patiënt. Het internet staat echter vol ongefundeerde prietpraat en iedereen maakt commerce van vanalles, ook van minderwaardige producten. Dat geeft complementaire behandelingen een slecht imago. Ik vind het belangrijk om de juiste kennis naar boven te halen en die bruikbaar te maken voor de medische professional die zoekt naar veilige, werkende, extra mogelijkheden voor patiënten."

Sophie Dewulf

Hoewel ik verknocht ben aan mijn thuis, dacht ik er al over na om naar het buitenland te verhuizen

T-d: Wat maakt onze gemeente uniek?

Sophie: "Hier kan je ademen. De zeewind brengt zuurstof en de lucht ruikt zo lekker. De afwisseling tussen de duinen, de loofbosjes en de zee. Ook de Koksijdse mentaliteit is prettig: leven en laten leven. Het is hier goed en we gunnen dat aan elkaar. Ik hoop dat onze jonge mensen in de toekomst de kans krijgen om hier te blijven als ze dat willen."

T-d: Ooit al overwogen om ergens anders te wonen of te verhuizen?

Sophie: "Ik ben net als mijn kinderen een kind van Koksijde. Als je hier bent opgegroeid, zit deze plek in je bloed. Dan is het heel moeilijk om het elders gewoon te worden, zonder de lucht en het licht van hier. Het klopt dat steden veel bieden, maar je geraakt overal snel voor een dagje uit. Onze eigen cultuurdienst doet er alles aan om een gevarieerd en knap programma aan te bieden. En toch… hoewel ik verknocht ben aan mijn thuis, dacht ik er al over na om naar het buitenland te verhuizen. Om te ontsnappen aan de prestatiedruk en de zotte rush waar onze maatschappij ons toe verleidt… maar dat zou dan al een plek moeten zijn die zich kan meten met Koksijde. En vooral: het ligt eigenlijk in de eerste plaats aan onszelf om de keuze te maken of je meedraait met de gekte of dat je beseft, in het hier en nu, wat een magnifiek leven dit toch is. Daarvoor hoef je niet te verhuizen (glimlacht). Dus ik blijf, zolang ik kan en mag."

T-d: Heb je nog een droom?

Sophie: "In alle bescheidenheid meerwaarde bieden aan de mensen en het leven om me heen. En nog lang actief en bewust mogen genieten van dit heerlijke leven met de mensen die ik liefheb."

Zelf mogen denken en opkomen voor je eigen waarden en normen, is voor mij van essentieel belang

T-d: Wat vind je de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van de laatste jaren?

Sophie: "De laatste tijd vormen mensen meer en meer hun eigen mening en spreken die ook uit. Dat merk je in alle generaties. Bij de jongere generatie voel je dat bv. ook goed op het werk, waar er veel bewuster wordt gezocht naar evenwicht tussen werk en privé. Dat is een goede evolutie. Zelf mogen denken en opkomen voor je eigen waarden en normen, is voor mij van essentieel belang. Op elke leeftijd. Er zullen altijd grenzen zijn in wat wel en niet kan, maar dialoog tussen verschillende meningen moet altijd kunnen. Om dat mogelijk te maken is een waardenrijke opvoeding cruciaal. Respect voor elkaar en inlevingsvermogen zijn even belangrijk als de steun om je eigen weg te mogen gaan. Tijd maken voor elkaar, is daarbij broodnodig. Even de tijd stil zetten om te luisteren, te kijken en te begrijpen. Meer dan ooit."

T-d: Neem ons mee naar je favoriete plek in onze gemeente.

Sophie: "De zee is zalig, dat spreekt voor zich, maar ik zit het liefst in de duinen. Je ruikt de zee, maar zit midden in het groen. Onze duinen zijn gewoonweg prachtig. Van Oostduinkerke tot Frankrijk: adembenemend mooi."

T-d: Tot slot. Wie krijgt De fakkel van Koksijde van jou en waarom?

Sophie: "Dat is voor mij zeker een ondernemer. In deze tijden hebben ondernemers het niet gemakkelijk, we moeten ze steunen waar mogelijk. Laat ons gaan eten in onze eigen restaurants en zo veel mogelijk lokaal kopen. Van één onderneming heb ik het voorbije jaar erg veel genoten: Wave Health Club in Oostduinkerke. Van het ruime sportaanbod, zowel in groep als individueel, om elk op zijn of haar eigen niveau naar eigen doel te streven, en van de gezelligheid en de no-nonsensestijl in de Wave waar je gewoon jezelf kan zijn. Ik geef dan ook graag de fakkel door aan de gedreven eigenaar: Johan Vanhoutte."