Scouting is buitenspelen en samenleven. Het laat kinderen en jongeren de kans om individueel en in groep te ontdekken hoe ze zich inzetten voor elkaar en voor de samenleving. De voorbije maanden waren niet gemakkelijk voor kinderen en jongeren. Niet naar school, niet naar vrienden en niet meer naar de jeugdbeweging.

Hoe beleefden zij deze jeugdbewegingsvrije maanden en wat staat er hen dit werkingsjaar te wachten? Gelukkig slaan de creatievelingen van de scouts slaan zich door de woeligste wateren. Tij-dingen sprak met Lukas Lecluyse (scouts Casa uit Oostduinkerke).

Tij-dingen: Waarvoor staat jullie scoutsgroep?
Lukas Lecluyse:
“We zetten sterk in op avontuurlijke en grensverleggende activiteiten. Ik vind het belangrijk dat elk kind zijn eigen grenzen durft verleggen. Daar draait scouting rond.”

T-d: Wie zijn jullie leden?
Lukas:
“We mikken met onze jeugdbeweging vooral op Oostduinkerkse kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar. Deze worden opgedeeld in verschillende groepen naargelang hun leeftijd. We merken dat onze jeugdbeweging de laatste jaren enorm aan het groeien is. Omdat ons gebouw, ons terrein en de leidingsploeg deze sterke groei moeilijk kunnen volgen, experimenteren we de komende jaren met nieuwe formules om zo de kwaliteit van de activiteiten te garanderen.”

T-d: Welke activiteiten organiseren jullie?
Lukas:
“Bij scouting draait alles rond avontuur. En dan vooral buiten: een duinenspel, een stadsspel of ravotten op het strand. Onze voorkeur gaat uit naar actieve spelen waarbij kinderen leren samenwerken met elkaar.”

T-d: Welke impact had het coronavirus op jullie werking?
Lukas:
“Eerst en vooral moesten we heel ons scoutskamp herbekijken. Aan de ene kant waren we blij dat we mochten vertrekken, maar aan de andere kant was het organisatorisch enorm lastig. Wij vertrekken altijd de eerste weken van de zomervakantie, waardoor alles plots heel snel moest gaan. Tijdens de blokperiode werkte een taskforce van leiders heel intensief samen om alles rond te krijgen. Via onze onlinekanalen organiseerden we zelfs een livestream om de ouders op de hoogte te brengen van ons kamp. Maar de grootste impact was ongetwijfeld de afgelasting van onze Beachparty. Een steek in ons hart en een financiële aderlating. We zullen creatieve oplossingen moeten vinden om onze scoutskas te spijzen.”

Ik vind het belangrijk dat elk kind zijn eigen grenzen durft verleggen. Daar draait scouting rond.

T-d: Moeten jullie de activiteiten serieus aanpassen of valt dat nog mee?
Lukas:
“De regels zijn grotendeels dezelfde als op kamp: activiteiten vinden plaats in bubbels van max. 50 personen, mondmaskerplicht voor ouders bij het afzetten en ophalen, contactspelen vermijden en wie ziek is, blijft thuis.“

T-d: Heb je nog een bijzondere wens als leider? Een droom?
Lukas:
“De komst van ons nieuw scoutslokaal. Samen met ouders, oud-leiding en leden van de vzw zit ik samen in een werkgroep die zijn schouders zet onder dit project. We geloven immers dat ons huidige gebouw over een aantal jaar niet langer voldoet aan de noden van onze groeiende jeugdvereniging. Als werkgroep willen we dan ook graag helpen aan dit project en input geven. We zijn alvast door het dolle heen dat we op onze huidige locatie mogen blijven: vlak naast de duinen, dicht bij het strand en met een groot terrein waar kinderen zich amuseren!”

T-d: Wil je nog iets extra in de verf zetten?
Lukas:
“Wekelijks zet onze leiding zich in om kinderen de mooiste tijd van hun leven te bezorgen. En allemaal verlangen we naar het moment waarop het coronatijdperk achter de rug is. Het zou fantastisch zijn mochten de inwoners van Koksijde ons steunen door langs te komen op één van onze – toekomstige – evenementen, door een stapel hout te doneren of paletten. Elke gift is een investering in het plezier van onze 160 leden!”

T-d: Heb je ten slotte nog een leuke anekdote voor de lezers van Tij-dingen?
Lukas:
“Vorig jaar was ik leiding bij de jojo’s (jongeren van 11 tot 13 jaar). En elk jaar organiseren we met die bende een dropping. Ze denken dat ze helemaal alleen op pad zijn, maar de leiding houdt ze vanop afstand - en in verdoken stelling - goed in de gaten. Vorig jaar werden ze gedropt in de Moeren en moesten ze op de Grote Markt van Veurne geraken. Tijdens die dropping waaide het erg hard en aan de horizon pakten zich donkere wolken samen. Niet goed dus. Daarom besloot de leiding om halverwege de tocht een pauze in te lassen. Wij liepen vooruit en kozen een kunstgalerij als stopplaats. We bleven wachten en wachten, maar geen jongverkenner te zien. Hoewel we hen een paar minuten daarvoor nog hadden gezien. Ongerustheid sloop in onze rangen en we besloten om te gaan kijken waar ze bleven. Toen we hen in de verte toch zagen aanspurten – duidelijk geschrokken bij het zien van hun leiding – werden ze aan een kruisverhoor onderworpen. Wat bleek? Ze waren een boerderij binnengestapt en kregen daar een verse fles melk. Trots op de durf van mijn jojo’s begeleidde ik hen lachend naar de galerij waar we de fles lieten rondgaan (toen was er nog geen sprake van corona, red.). En het heeft gesmaakt!”

Scoutsgroepen in Koksijde

Scouts Casa
Duinparklaan 41 c, 8670 Oostduinkerke
www.scoutscasaodk.beleidingcasaodk@hotmail.be
Hoofdleiding: Tijs De Ceuleners – 0471 28 02 66

Scouts Zeedustra
Kerkstraat 34, 8670 Koksijde
www.zeedustra.beinfo@zeedustra.scoutsgroep.be