De vriendenkring van het Abdijmuseum, Familiares de Dunis, vierde in november zijn 20-jarig bestaan. Dat vraagt om taart… en een interview! Tij-Dingen blikt samen met voorzitster Francine Lefèvre en penningmeester Daniël Degryse terug op de meest memorabele momenten. Beiden zijn er al van het prille begin bij.

Tij-dingen: Vertel eens wat meer over de vriendenkring. Hoe is jullie vzw ontstaan?

Daniël Degryse: "Officieel ontstond de vriendenkring uit de eerste gidsencursus van het Abdijmuseum, in 2002. Nieuwe gidsen waren nodig voor de opening van het museum in 2003. Bij één van de laatste cursusdagen kwam het idee om een vriendenkring op te richten. Ik was pas samen met mijn vrouw verhuisd van Sint-Stevens-Woluwe naar Koksijde. Het was een aanpassing ook op sociaal vlak. Daar waren we actief in veel verenigingen, in Koksijde nog bij geen enkele. Het ontstaan van die vriendenkring kwam dus op een dankbaar moment.”

Francine Lefèvre: "Ik was vooral geboeid om gids te worden en mijn schouders onder de vriendenkring te zetten omdat ik in mijn jeugd die archeologische opgravingen zag. Het was echt fascinerend om die muren te zien opdoemen. In de winter was er bijvoorbeeld een put met water waarop we gingen schaatsen.”

T-d: Daniël, als we het goed begrijpen, had je daarvoor dus eigenlijk nog niets met abdijen?

Daniël: “De nagel op de kop. Mijn vrouw zegt dikwijls dat we vroeger altijd abdijen voorbijreden, terwijl we nu geen abdij mogen zien of ik wil er binnen gaan om die te ontdekken. En als ik mijn dochters mag geloven, ga ik zelfs nog ooit eens intreden in een abdij. (lacht)

T-d: Wat is voor jullie zo bijzonder aan de Duinenabdij?

Francine: “Het is de oorsprong van de streek. Onze geschiedenis. Voor de komst van de villa’s was dit allemaal duinlandschap. Daarom een boodschap aan alle Koksijdenaars: als je nog nooit het museum hebt bezocht, zeker doen! De toegang is gratis voor inwoners.”
Daniël: “Je kan je niet voorstellen hoe die abdij hier gestart is van nul. Een huzarenwerk.”

T-d: Jullie doen met de vriendenkring veel activiteiten rond het erfgoed van Ten Duinen?

Daniël: “Zowel lezingen, daguitstappen als reizen. Telkens met een kleine of grote link naar dat erfgoed.”
Francine: “Zo trokken we naar het Duitse Bonn om in het LVR-LandesMuseum een expo te zien over cisterciënzermonniken, waar ook veel bruikleenstukken uit het Abdijmuseum tentoongesteld waren. Maar ook dichterbij hebben we bijvoorbeeld de abdij van Villers-la-Ville bezocht en heel wat oude uithoven van de Duinenabdij."

Het is de oorsprong van de streek. Onze geschiedenis. Voor de komst van de villa’s was dit allemaal duinlandschap.  

T-d: Wat was zo het meest memorabele dat jullie meemaakten?

Francine: “Dat was voor mij het bezoek aan de abdij van Altenberg in Duitsland, dichtbij Keulen, waar we getuige waren van één van de mooiste partijen brandglasramen uit Europa. Dat was door een tip van één van onze leden die daar ook woont. We sliepen in de oude cellen van het klooster, dat deels verbouwd was tot een hotel. Of die keer toen ik hier op de abdijsite van Koksijde een Deense gelijkaardige vriendenkring uit Funen rondleidde. Ik begon in het Engels, maar ben de rondleiding geëindigd in het West-Vlaams, omdat ze dat beter begrepen. Onze bezoeken aan de abdij van West-Vleteren met de uitleg van abt Manu Van Hecke zijn ook memorabel.”
Daniël: “Ik organiseerde zelf al heel wat reizen en dan bekijk je dat op een andere manier. Je hebt vaak meer tijd om te genieten bij de voorbereiding om alles te verkennen. Tijdens de trips met de vriendenkring ben je vooral bezig met het praktische. Om iedereen op tijd op de bus te krijgen bijvoorbeeld. Eén van de mooiste reizen was naar Wenen. Qua abdijen springen die van Noirlac en Fontenay er voor mij uit, beiden in Frankrijk. En laat ons hopen dat onze trip naar Ierland er nog komt. Die moesten we schrappen door corona. Ik kan alvast vertellen dat we in 2023 naar Parijs trekken voor drie dagen.”

Wil je zelf lid worden van de vriendenkring?

T-d: Eigenlijk is het meer dan duidelijk: als onze lezers een reistip wil over abdijen, dan moeten ze bij jullie zijn! Hoeveel leden telt de vereniging en waarom zou je Koksijdenaars aanraden om aan te sluiten?

Francine: “Voor de sociale verankering en de passie voor ons verleden. Dat hebben we allemaal gemeen. Ook voor de vele activiteiten. We brengen vier keer per jaar een nieuwsbrief uit die de leden via de post krijgen.”

T-d: Volgend jaar blaast het museum zelf 20 kaarsjes uit. Welk evenement vonden jullie onvergetelijk?

Francine: Voor mij was dat de editie van Beaufort met het werk II Dormienti of De Slapers van de Italiaanse kunstenaar Mimmo Paladino, in 2006. 33 beelden uit terracotta die heel mooi opgesteld waren op de abdijsite."
Daniël: “Ik sluit me aan bij Francine. En ook de opening van het museum vergeet ik niet snel. Met de komst van prins Filip en de grote massa volk die we toen hielpen ontvangen.”

T-d: Jullie steunen ook het museum financieel met de Familiares de Dunis, leg eens uit?

Daniël: “Dat klopt, dat is ook één van de opdrachten van onze vzw. De vriendenkring heeft zo twee boekuitgaven mogelijk gemaakt voor het museum.”
Francine: “Ook collectiestukken kopen we met de vriendenkring aan, als zich de juiste gelegenheid voordoet. Zo hebben we een modern kunstwerk van de jonge Rob Buelens geschonken aan het museum in 2019.”

T-d: Tij-Dingen wenst jullie minstens 20 jaar extra op de teller. Wat mogen we jullie wensen?

Daniël: “20 jaar? Dat zal niet meer voor ons zijn wellicht. Op een gegeven moment geven we de fakkel ook met veel plezier door.” (lacht)
Francine: “Klopt, maar we hopen uiteraard dat de vriendenkring nog veel mooie momenten mag meemaken de komende 20 jaar. Het belangrijkste? Dat zit in het woord vriendenkring en kan niet duidelijker zijn. Nieuwe leden vinden hier vast en zeker vrienden! Momenteel zijn we reeds met een 140-tal leden. Iedereen is welkom.”