Geen hittegolf zonder een stralende zon! Smeer je elke twee uur of na een verfrissende duik in het zwembad volledig in met een geschikte zonnecrème.

Kies een zonnecrème die past bij jouw type huid. Vergeet bij je zoektocht niet te kijken of het product je beschermt tegen zowel uv-A- als uv-B-straling. De A staat voor ageing en de B voor burning, twee zaken die je best vermijdt. De uv-stralen spelen een grote rol. Hoe meer uv-stralen de aarde bereiken, hoe hoger de kans dat je verbrandt. Dat wil niet zeggen dat je geen zonnecrème moet gebruiken als het bewolkt is. Op een bewolkte dag wordt zo’n 70 procent van de uv-straling geblokkeerd, 30 procent bereikt onze huid wel.

Wat met kinderen?

Zij smeren zich best in met een zonnecrème of zonnespray met factor 50. Die heeft een minerale filter en baby's en kinderen verdragen die beter. Ook wanneer ze in de schaduw spelen, smeer je hen best in. Om kinderen te beschermen tegen de hitte, laat je hen best een hoedje of petje dragen. Ook lichte, katoenen kleding is een must. Voorkomen is beter dan genezen.

Toch verbrand?

Ga dan eerst en vooral uit de zon en hou dat zo de dagen nadien. Lukt dat echt niet? Draag dan lichte kleding en smeer je altijd voldoende in met zonnecrème. Je huid heeft tijd nodig om te genezen.

  • Drink genoeg water. Dat gaat uitdroging tegen en helpt het genezingsproces van je huid.
  • Neem een lauwe douche. Vermijd warm water en zeep, want die drogen je huid uit. Dep jezelf nadien droog in plaats van te wrijven.
  • Koel de verbrande plekken. Leg er bijvoorbeeld natte washandjes op.
  • Smeer je in met een vochtinbrengende crème of gel. Gebruik aftersun, zeker geen vette zalven want die verstoppen je poriën waardoor de warmte in je huid niet weg kan.
  • Laat blaren met rust. Prik ze zeker niet open om infecties te voorkomen.
  • Draag lichte, losse kledij. Hoe meer ruimte je huid krijgt, hoe beter ze kan ademen en genezen.
  • Is de pijn echt niet te houden? Dan kan je een pijnstiller nemen.

Tip

Een dagje strand ingepland, maar je zonnecrème vergeten? Ga dan langs bij één van de reddersposten, de redders hebben zonnecrème om je te beschermen tegen zonnebrand.