De bekende architect Albert Dumont kocht een duintop in Koksijde en liet er Chalet de Saint-Idesbald bouwen, dat in 1906 werd geopend.

De chalet, laiterie-tearoom, stond op de hoogste duin van Sint-Idesbald. Van daaruit had je een prachtig zicht op de omgeving. Niet alleen het lekkers dat je daar kreeg, trok aan, maar ook de tobogan, een lange glijbaan uit met kaarsvet ingesmeerde houten planken. Met een primitieve slee (lees: houten plank) zoefde je met grote snelheid de steile helling af. De gegadigden stonden op het strand, waar ze via een lange trap naar boven klommen. Koppeltjes bewonderden het mooie zicht en kinderen haastten zich naar de tobogan naast de trap. De openingsreceptie was een geweldig succes.

Alexis Dumont ontwerpt Mieke Hill

In 1923 ontwierp zoon Alexis Dumont een bakstenen villa voor zijn zus Mieke en noemde het… Mieke Hill. Deze villa staat gequoteerd in de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris voor waardevol niet-beschermd bouwkundig erfgoed: de viersterrenwoningen.

Mieke Hill

Deze foto werd geschonken aan Westhoek Verbeeldt door Hadriën Dumont, kleinzoon van Albert Dumont.

Kan je iets vertellen over de foto of heb je zelf foto’s genomen in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be

Onroerenderfgoedgemeente

Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan

Contact

onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05

Meer info over Westhoek Verbeeldt