Het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) uit Gent presenteert nog tot 14 november een selectie actuele kunst in Kunstencentrum Ten Bogaerde. De curator – artistiek directeur Phillippe Van Cauteren – stelde de expo Dach samen met werken uit de eigen collectie.

Kunstencentrum Ten Bogaerde

Een kunstwerk uit 1952 van Oswald Oberhuber inspireerde hem. Het kunstwerk Dach illustreert treffend wat een museum of kunstencentrum moet zijn: een plek die onderdak en bescherming biedt aan kunstenaars, kunstwerken en bezoekers.

Vanuit de specifieke architectuur van de 13e-eeuwse abdijhoeve en figuratieve sculpturen van George Grard (1901-1984) onderzoekt de tentoonstelling de meest uiteenlopende vormen van beeldhouwkunst vanaf de jaren vijftig tot nu. Daarnaast verhoudt de tentoonstelling zich tot de omgeving van Koksijde en een geglobaliseerde samenleving om zo de rol van een museum met actuele kunst in vraag te stellen.

Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Leyla Aydoslu, Michaël Borremans, Ricardo Brey, Nina Canell, Belu-Simion Fainaru, René Heyvaert, Sofia Hultén, Jean Katambayi Mukendi, Ella Litwitz, Richard Long, Neo Matloga, Oswald Oberhuber, Sara Ortmeyer, Jorge Pardo, Royden Rabinowitch, Didier Roth, Michael Sailstorfer, Sven ’t Jolle, Johan Tahon, Robert Therrien, Hannelore Van Dijck, Didier Vermeiren, Henk Visch en Lois Weinberger.

Vaste collectie: Grardzaal

Loop zeker de Grardzaal binnen waar je terugblikt op het leven en werk Van George Grard (1901-1984). Ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden. Wist je trouwens dat er sinds vorig jaar een huisbrouwerij van Sint-Idesbald is gevestigd op de site?

Richard Long, Driftwood Line, 1977, Collectie S.M.A.K., Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent. Foto: Dirk Pauwels