De Aziatische hoornaar is een uitheemse wespensoort die honingbijen opeet. En als er geen honingbijen in de buurt zijn, jagen ze op wilde bijen en andere nuttige insecten.

De herfst is een cruciale periode voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar.

De Aziatische hoornaar hoort hier niet thuis en heeft geen natuurlijke vijanden. Een groot verschil met de Europese hoornaar, want die wordt wél door roofvogels (als de wespendief) opgegeten. De Aziatische hoornaar kan vrij zijn gang gaan en dat verergert de bijensterfte.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Hoornaars zijn dubbel zo groot als een wesp of honingbij. Als trucje neem je de grootte van een muntstuk van 1 euro in gedachten. Hoornaars zijn altijd groter dan het muntstuk. Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Hij is vooral zwart van kleur en de kop heeft opvallende oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft hij een oranje band en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden. Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig roodbruin. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet worden verdelgd.

Een Aziatische hoornaar gezien?

Probeer een foto te maken en meld het op www.vespawatch.be. Hoe je dat doet, wordt uitgelegd in een video. Hangt er in je buurt een nest? Neem dan ook een foto en plaats die op www.vespawatch.be.  Belangrijk: neem ook een foto van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het verschil te zien tussen een nest van een hoornaar of een andere wesp. Aziatische hoornaars zijn actief van april tot november, met een piek in augustus en september. Bevruchte koninginnen overwinteren alleen of in kleine groepjes in een goed geïsoleerde schuilplaats (bijvoorbeeld onder schors, in de bodem of in plantenpotten). In tegenstelling tot de Europese hoornaar, is de Aziatische hoornaar alleen overdag actief.

Opgepast

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep aanvallen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest bv. in je tuinhuis hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer binnen te gaan. De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.

Video: hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Video