Warme zorg, een pedagogisch project en inclusief werken, dat is Groep De Rozenkrans. Een mooie omschrijving, maar zo weet je nog niet hoe het écht is om daar te wonen en te werken. Daarom stelt Tij-dingen je voor aan Tom De Valckenaere (21 jaar).

Tom woont in leefgroep Eclips van VOC De Rozenkrans.

Tom De Valckenaere, of beter Barista De Valck, wil van zijn hobby zijn werk maken

Tom voelt zich thuis in De Rozenkrans. "Ik ben hier nu zes jaar en woon er voltijds. Er zijn een aantal scholen en internaten waar ik de laatste jaren verbleef, maar het paste nooit helemaal." Een klik die hij wel maakte in De Rozenkrans. "In De Rozenkrans voel ik me goed. Het is een beetje zoals thuis, maar dan anders. Ik heb hier mijn eigen kamer en een paar goeie vrienden. Om de twee weken komt mijn mama op bezoek."

Koffie met een wolkje muziek

"Ik ben een creatief persoon. Mijn eerste passie is muziek. Ik drum, speelde in een big band en produce mijn eigen muziek. Die post ik op YouTube." Tom is niet alleen creatief, hij zorgt ook voor warmte. Letterlijk en figuurlijk. "Koffie is mijn tweede passie. Als Barista De Valck serveer ik koffie in De Rozenkrans. Ik startte met een percolator die een opvoeder me gaf. Ondertussen ben ik uitgerust met een degelijke koffiemachine, bonenmolen en melkopschuimer. Binnenkort ga ik op dinsdag als barista aan de slag bij Kiss My Coffee in Oostduinkerke. Ik kijk ernaar uit!"

In de toekomst zou ik graag werken als barista. Of als muzikant in een band spelen, maar dat is eerder een droom

Hoe ziet de dag van Tom eruit?

"Om 8.30 uur sta ik op, was ik me en kleed ik me aan. Na het ontbijt heb ik vrije tijd op mijn kamer. Daarna ga ik naar de leefgroep voor activiteiten. In de voormiddag kan dat sport zijn, 's namiddags workshops of taken." Tom is ook sportief. "Pingpong en voetbal zijn mijn favoriete sporten. Als we met de leefgroepen een voetbalmatch spelen… dan is dat echt tof." Zoals veel jongeren gamet hij graag. "Ik heb lang gespaard om een Xbox te kopen en ben er nog altijd superblij mee. Fifa is mijn favoriete spelletje. Op mijn laptop maak ik muziek en video’s." Meehelpen in het huishouden hoort er ook bij. "Binnen de leefgroep hebben we elk onze taak. Bij mij is dat de vaatwasser legen en de tafel dekken. In het weekend help ik mee bij de afwas. En uiteraard moeten we onze kamer zelf opruimen."

"Het doet me goed dat de opvoeders er zijn. Als ik een moeilijk moment heb, praat ik met één van hen. Eén keer in de week ga ik bij Jan. Jan is de psychotherapeut in De Rozenkrans."

Is werken bij Groep De Rozenkrans ook iets voor jou?

Neem contact op: cindy.sallaerts@vocderozenkrans.be of bel 058 52 12 52.

Groep De Rozenkrans biedt zorg en onderwijs aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking en dat op meerdere locaties in West-Vlaanderen. De groep bestaat uit de voorzieningen VOC De Rozenkrans, VOC Rozenweelde en Huize Rozenwingerd én de scholen voor buitengewoon onderwijs BuBaO De Strandloper, Zonnehart en BuSo De Rozenkrans/De Nieuwe Poort.