De lente is in zicht. Planten, dieren en mensen schudden de donkere dagen van zich af. De ideale timing ook om je groene vingers uit te testen. Vandaar dat in deze Tij-dingen een bon zit voor een zak bloemzaadjes. Goed voor 10 m² bloemenpracht. Nog meer voorjaarsnieuws: op 18 maart doet de lokale Primavera Koksijde aan. De start van de voorjaarsklassiekers.

Tij-dingen: U bent ook voorzitter van Aquaduin. Daar staan mooie projecten op de planning?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "De watertoren nabij Sunparks wordt publiek toegankelijk en daarom wordt hij in een nieuw jasje gestoken. De constructie krijgt een trap van 40 meter hoog, een lift en zelfs een panoramische wolkenkamer. De toren is een baken, een soort vuurtoren, voor toeristen die Koksijde en Nieuwpoort bezoeken." Lees meer

T-d: Onze bibliotheek geeft elke maand boekentips. Hebt u een favoriete auteur?

Burgemeester: "De boeken van Agatha Christie en dan vooral de avonturen van Hercule Poirot. Death on the Nile en Murder on the Orient Express zijn klassiekers. Wist je trouwens dat het typetje van Hercule Poirot gebaseerd is op de Belgische rijkswachter Jacques Hornais? Hij vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Engeland. In mijn boek over WO I heb ik het over die Belgische vluchtelingen."

De toren is een baken, een soort vuurtoren, voor toeristen die Koksijde en Nieuwpoort bezoeken.

Burgemeester Marc Vanden Bussche

T-d: Maart is ook het begin van de voorjaarsklassiekers. Met de Bredene Koksijde Classic op 18 maart heeft Koksijde een eigen wielerklassieker?

Burgemeester: "Uiteraard. Koksijde is een wielergekke gemeente. De Duinencross was al een begrip en deze koers ondertussen ook. Ik ben van plan om er een hele koersdag van te maken: beginnen met een ontbijt aan de start in Bredene, dan lunchen op de Kemmelberg met een paar vrienden en zorgen dat ik op tijd terug ben voor de plaatselijke rondes in Koksijde. Het wordt ook een hoogdag voor onze schepen van Sport, Dirk Dawyndt, hij is nog zotter van koers dan ik." Lees meer

T-d: De midden- en oostkust hebben al langer overlast van broedende meeuwen op daken. Wat raad je ons aan om dat hier te voorkomen?

Burgemeester: "Installeer voorzieningen op je dak die meeuwen weren en zorg er vooral voor dat meeuwen geen eten vinden in onze straten. Gebruik containers voor je afval zodat de meeuwen geen gratis voedsel vinden. Heb je geen afvalcontainer? Gebruik dan één van de semiondergrondse containers. Die hebben steeds meer succes." Lees meer

De zendmast is broodnodig voor de ontvangst van gsm's en smartphones en ook voor onze hulpdiensten.

T-d: Er was ook wat commotie rond de zendmast in Koksijde-Dorp?

Burgemeester: "Ik vang inderdaad veel misverstanden op, maar eigenlijk is het much ado about nothing. De zendmast moet worden verplaatst, door  het masterplan in Koksijde-Dorp en zal nagenoeg even hoog zijn als de huidige mast. Bouwheer Proximus draagt ook alle kosten. De zendmast is broodnodig voor de ontvangst van gsm's en smartphones en ook voor onze hulpdiensten. In Koksijde-Dorp hebben we geen gebouw zoals de Twenty one om de mast op te zetten."

T-d: Het vaccinatiecentrum gaat binnenkort dicht?

Burgemeester: “Dat klopt. Het coronaverhaal loopt op zijn einde en ik ben voorzichtig optimistisch. Want er is altijd die maar, dat hebben we in het verleden al ondervonden. Op 31 maart sluit vaccinatiecentrum Furnevent en hopelijk kunnen we corona dan aanpakken zoals een griepepidemie. Ik wil de vele vrijwilligers nogmaals bedanken voor hun inzet en ik ben trots dat Koksijde altijd het voortouw heeft genomen in de vaccinatiecampagne. Toch een mooie prestatie.”