Voor de golffans zijn de vitrinekasten in het clubhuis geen onbekend terrein. Alle objecten in die kasten werden ter plaatse opgegraven. Eind januari kregen een paar nieuwe vondsten daar ook een plek.

En het zijn topstukken uit de Eerste Wereldoorlog.

Meer bepaald uit de zomer en vroege herfst van 1917. Toen waren Franse en Britse legereenheden op het domein van ter Hille en het aanpalende Nonnenhof gelegerd.

Pickles en Worcestershire sauce?

Onder de nieuwe objecten vind je enkele getuigen van bewaarvoedsel uit die tijd. De Britse sauzen Worcestershire sauce, HP sauce en Pickles waren toen al gegeerde producten tijdens de maaltijd. Verder is er nog een potje van vis- of vleespaté te zien, een fragment van een jeneverfles van het merk Emile Rossignol-Lefebre & fils uit Lille en een kommetje gemaakt van wit aardewerk.

Naast dit tafel- en keukengerei brachten de opgravingen ook enkele fraaie exemplaren van versierde pijpjes naar boven. Bekijk zeker de exemplaren met de hoofden van een cavaleriesoldaat en Lord Kitchener, een bekende Britse staatsman en veldmaarschalk.

Vondsten uit de Eerste Wereldoorlog in het clubhuis van Koksijde Golf ter Hille.

Wisselende collectie

De voorbije twee jaar werden al enkele vondsten uit de (late) middeleeuwen ingewisseld. En dat gebeurde dus opnieuw. Waarom? Die stukken lagen al in de vitrinekasten sinds december 2018 en ondergingen intussen veel klimaatschommelingen zoals wisselende temperaturen en relatieve vochtigheid. Na een tijd zijn ze toe aan een welverdiende en noodzakelijke rustperiode. Voor het eerst worden er nu objecten uit WO I tentoongesteld. Die mogen terug het daglicht zien na een lange periode van opslag in depots.

Liefhebbers van de middeleeuwen mogen niet treuren, want er zijn nog altijd vondsten te zien uit zowel de volle (tiende-elfde eeuw) als late middeleeuwen (veertiende-zestiende eeuw). Het Abdijmuseum Ten Duinen volgt de archeologische opstelling op zodat deze interessante stukken goed blijven bewaard.

Stay tuned voor een nieuwe opstelling van archeologische vondsten.

Praktisch

Het clubhuis van Koksijde Golf ter Hille is vrij toegankelijk, maar hou rekening met de geldende coronamaatregelen. Info: www.koksijdegolfterhille.be.