De zomer is in het land en de zon schijnt: hét ideale moment om een balletje te slaan op een minigolfbaan. Aan onze kust waaide deze speelse vrijetijdsbesteding in de jaren 1930 over uit de Verenigde Staten. Verschillende van die minigolfparcours kregen de naam Tom Thumb, ook wel bekend als Klein Duimpje.
De allereerste Europese minigolf ontstond in Zweden in 1926. In België opende de eerste indoorbaan in het Brusselse warenhuis Au Bon Marché in 1931. Datzelfde jaar kon het mondaine publiek zich uitleven op de minigolf in Knokke-Het Zoute. 2 jaar later waren er al 11 Tom Thumb-clubs langs de kust – compleet met tornooien tussen de verschillende clubs.
De naam (Tom Thumb) verwijst naar Charles Stratton, een Amerikaanse lilliputter en publiekslieveling uit het circus van Barnum. Zijn bijnaam leefde voort in de minigolfterreinen zoals het exemplaar in Koksijde-Bad op deze foto uit 1935. Exact 90 jaar geleden. Op de achtergrond zie je pension Odon en café La Terrasse. Ook Sint-Idesbald kreeg zijn eigen Tom Thumb-baan in de Noordduinen.
Een minigolfterrein in Koksijde-Bad. Het jaar? 1935.
Heb jij oog voor het verleden? Wil je helpen om foto’s, postkaarten en ander beeldmateriaal uit onze regio te verzamelen, te beschrijven en te bewaren? Neem contact op via caroline.vandenberghe@koksijde.be of 058 53 37 62.
Samen schrijven we geschiedenis. Beeld per beeld.
Niet alleen op www.koksijdeverbeeldt.be vind je beelden die worden bewaard voor het nageslacht, ook de beeldbank van Koksijde bevat een schat aan beeldmateriaal. Hierop vind je niet alleen foto’s van alle evenementen die de voorbije maanden en jaren plaatsvonden, maar ook talrijke beelden uit ons archief.
Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente, als eerste gemeente in Vlaanderen.
De overheid onderschrijft op die manier het gevoerde lokale beleid en delegeerde enkele bevoegdheden aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie.
Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds doorstonden.
Info: onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05.