Boezemvrienden en Koksijdenaars Tom Ameloot en Nils Desaever brouwden twee jaar aan hun eigen bier. Een nieuw, lokaal kustbier is geboren: een volmondig, moutig blondje met een frisse, florale toets. Tij-dingen ging langs bij de twee enthousiaste brouwers die een deel van hun omzet schenken voor een proper strand. Santé me ratje.

Tij-dingen: Vanwaar het idee om een eigen bier te brouwen?

Tom Ameloot: "Voor een stuk is het toeval. Mijn nonkel (Rudi Verheyden, red.) die werkt aan de Hotelschool gaf mij twee zomers geleden een proefpakket en een ketel. Het duurde niet lang vooraleer we een professionele ketel aanschaften. Het was een werk van lange adem, sommige batchen waren hemels, andere moesten we met pijn in het hart weggieten."

Nils Desaever: "Het duurde jaren voor ons recept op punt stond. We volgden een stappenplan waarin we ons afvroegen waar we naartoe wilden, wat we zelf graag drinken en zochten recepten op. Ik denk dat we aan minstens vijftien proefbrouwsels uitkomen. Meer of minder bitterheid? Welke kruiden voegen we toe of laten we weg? Ook spelen met mout, want dat heeft een impact op het alcoholpercentage. De keuze van de hoppesoort bepaalt de smaak en hiervoor wonnen we advies in vooraleer we de keuze maakten."

Copyright: Gerrit Devinck

Het duurde jaren voor ons recept op punt stond

T-d: Jullie bier noemt Zeevonk. Hoe zijn jullie bij die naam gekomen?

Nils: "We waren op zoek naar een link met Koksijde, de zee en de duinen. Op een avond kwam mijn schoonbroer (en natuurfotograaf) Bram Conings af met foto's van zeevonk en we dachten meteen: dat is het! En zo was ons eigen bier geboren. We zijn er heel trots op. Zeevonk degusteren zorgt trouwens voor propere stranden. Een deel van onze omzet gaat naar de Proper Strand Lopers, een netwerk met vrijwilligers die onze stranden proper houden door zwerfvuil te ruimen. We kopen speciale afvalcontainers met ons logo. Een deal waar iedereen beter van wordt."

Zeevonk

Copyright: Gerrit Devinck

T-d: Hoe zou je de smaak omschrijven?

Tom: "Een volmondig, moutig blondje met een frisse, florale toets. Wat we vooral belangrijk vinden, is dat het een bier is voor iedereen. Een heel toegankelijk bier. We merken dat we hierdoor een breed publiek aanspreken. Je moet geen kenner zijn om onze Zeevonk te appreciëren. Ook het alcoholpercentage blijft binnen de perken met 7,2 procent (lacht). We merken ook dat veel horecazaken ons bier aanbieden, we zijn dankbaar voor dat enthousiasme. Op zeevonk-bier.be vind je de verkooppunten."

Wat we vooral belangrijk vinden, is dat het een bier is voor iedereen

T-d: Vertel eens: wie zijn Tom en Nils? Wat zijn jullie hobby’s? Wat is jullie link met Koksijde?

Nils: "Ik ben zelfstandig thuisverpleger en woon in Oostduinkerke, ik ben getrouwd met Sare Conings en papa van Hanne (4) en Viktor (2). Ik speel minivoetbal, tennis en golf. Tom en ik missen ook geen thuiswedstrijd van Club Brugge. Die blauwzwarte liefde vind je terug in onze Zeevonk-huisstijl."

Tom: "Mijn hobby's lopen gelijk met die van Nils. Professioneel run ik de AS Adventure in Veurne, ik woon in Koksijde. Mijn gastronomische uitspattingen compenseer ik met tennis, voetbal en ski. Ik ben samen met Nikita Tanghe en papa van Arthur (5)."

Het zou mooi zijn moest ons project effectief zorgen voor een kleinere afvalberg

T-d: Zijn jullie van plan om nog andere bieren te brouwen? Nog dromen?

Tom: "Voorlopig niet, maar zeg nooit nooit. We blijven wel experimenteren voor eigen gebruik. Het zou mooi zijn moest ons project effectief zorgen voor een kleinere afvalberg. Wie weet kopen we ooit een machine aan die helpt recycleren."

Nils: "Inderdaad, voorlopig niets meer op grote schaal. Wie weet schoppen we het nog tot sponsor van Club Brugge? (hilariteit)"

T-d: Wat is je favoriete bier (buiten Zeevonk dan)?

Nils: "Ik wissel graag af, zeker streekbiertjes test ik graag uit. Stella van 't vat en vooral blonde bieren lust ik wel. Daarnaast ben ik ook een wijnfreak."

Tom: "Ik ga voor Stella, Affligem en Julius."

T-d: Jullie eten graag. Bij welk gerecht zou je Zeevonk zeker aanraden?

Tom: "Moeilijke vraag. Ik zou zeggen bij zeetong met frietjes, een pladijs of een roggevleugel?"

Nils: "Daar sluit ik me bij aan, de witvissen passen goed bij Zeevonk. Ook tarbot en lotte. Maar ook tijdens een vleesbarbecue op een zwoele zomeravond zal ons biertje niet misstaan."

En er is meer: Koksijde is een echte biergemeente

Maak kennis met de andere lokale bieren: Zeedust, Gigant en Wulps blondje
Natuurlijk is er onze eigen craftbrouwerij op Ten Bogaerde, huisbrouwerij Sint-Idesbald, waar je geniet van een vers getapt huisgebrouwen biertje en enkele klassieke biertapas