We organiseren hier massa's activiteiten, check de zomerbrochure voor het volledig overzicht. Net als de voorbije zomers faciliteert de gemeente 3 openluchtfuiven met intussen een grote naambekendheid. 

Tij-dingen geeft het woord aan de 3 jonge organisators van de Beachparty, Lighthouse Open Air en Helmgras Festival. Samen met ons duimen ze op een topzomer. Koop snel je tickets.

Tij-dingen: Hoe verloopt de aanloop naar de party?

Jan Vandecasteele (leiding scouts CASA Oostduinkerke, beachparty): "Wij zijn volop bezig met de voorbereidingen. De organisatie van zo'n groot event vraagt heel wat planning en coördinatie. We zijn al een half jaar bezig, maar het einde van de voorbereiding is in zicht."

Aron Sirjacobs (Helmgras Festival): "Alles gaat goed. De organisatie staat op punt en over de ticketverkoop zijn we voorlopig ook tevreden."

Charly Braet (Semper Festum, Lighthouse Open Air): "Ook bij ons lopen de voorbereidingen goed. Het wordt al de 6e editie, dus ons draaiboek wordt steeds efficiënter en gedetailleerder. We besteden elke keer meer aandacht aan de details die het verschil maken qua beleving."

We willen de boel op stelten zetten en gaan de commerciële toer op (Aaron)

Helmgras

Helmgras Festival op zaterdag 31 augustus: Ster der Zee

T-d: Er komt heel wat bij kijken. Veel helpende handen nodig?

Aron: "Gelukkig heb ik veel steun van mijn familie en vrienden. Mede dankzij hen loopt alles meestal erg vlot. Voor deze editie helpen er 30 studenten mee, meestal uit Koksijde en andere kustgemeenten."

Charly: "De omvang van het event wordt elke keer groter. Dus ook de kosten stijgen. De grootste uitdaging voor ons is het operationele en logistieke aspect. Alle faciliteiten moeten op punt staan en we moeten zorgen voor bv. water en elektriciteit. Het zomerseizoen is hier de drukste periode van het jaar, dus is het niet altijd evident om aan het gewenste materiaal te komen. Vroeg starten met de voorbereiding is dus van belang. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die ons helpen tijdens de op- en afbouw."

Jan: "Eén van de grootste uitdagingen is het verkrijgen van de vergunningen en ook het logistieke deel, zoals het podium, de bar en de kassa’s. Wij zijn de eerste twee weken van de zomervakantie op kamp, dus we moeten snel schakelen. Gelukkig zijn er veel helpende handen, niet alleen van onze scoutsgroep, maar ook van de technische dienst en onze vzw. In totaal 75 vrijwilligers."

T-d: Wie prijkt op de line-up? Bekende namen?

Charly: "We zoeken opkomend talent uit België en daarbuiten, dat is dit jaar niet anders: 2 Belgische dj's (Maxi Meraki & Jeroen Delodder) en 2 Nederlandse dj's (De Sluwe Vos & Moody Mehran). En enkele lokale talenten zoals LOUxBILLY en Carlos Go."

Jan: "Ook wij kiezen voor lokaal. Talent uit eigen regio weet als geen ander welke plaatjes we aan de kust willen horen. De headliner is C-Track – bekend van MNM Start To DJ, TAGMAG en dit jaar ook te zien op Tomorrowland."

Aron: "We willen de boel op stelten zetten en gaan de commerciële toer op. We nodigen Viktor Verhulst uit die hier 5 jaar geleden ook al te gast was. Hij behoort nu echt bij de grote namen en is de 2e bestbetaalde dj van België. Nog op de line-up: Eva De Roo en DIMARO. Ook wij gaan voluit voor lokaal talent, we voorzien 2 podia."

T-d: Gebeurt de organisatie op dezelfde manier als in de vorige edities of is er een verschil met de beginjaren?

Jan: "We zijn professioneler geworden. Je leert uit eerdere edities en probeert elk jaar te verbeteren. Sinds enkele jaren voorzien we ook een camping voor bevriende verenigingen. De fuifopstelling blijft identiek: we gebruiken nog steeds dezelfde tenten, sjorconstructies en ook het podium gaat al lang mee. Zoals altijd bouwen we alles op en af in 24 uur."

Aron: "Elk jaar doen we een paar aanpassingen. Dit jaar kan een deel van de bezoekers ook binnen staan, de main stage is binnen en buiten. Nadat we 5 keer de weergoden aan onze zijde hadden, opteren we deze keer voor een plan B. Samen met de jeugddienst organiseren we een dj-contest. Vorig jaar streden 8 dj's in de Possé voor dat felbegeerde plaatsje op de line-up."

Charly: "Het organisatieteam bestaat uit 5 leden en Ben Peperstraete (extern). Vroeger waren we met 11, maar dat was niet meer praktisch. Vandaar de keuze om te werken met een kernteam dat de voorbereidingen op zich neemt. Zo werken we efficiënter om de taken goed te verdelen."

We dromen van een internationale naam op onze affiche (Charly)

Lighthouse

Lighthouse Open Air op zaterdag 20 juli: Hazebeekstraat, bij Koksijde Golf ter Hille

T-d: Waar dromen jullie van? Wat is de toekomstvisie?

Aron: "Helmgras is het fin-de-saison-evenement van Koksijde, veel jobstudenten en ondernemers komen dus om uit de bol te gaan. We focussen ons vooral op jonge mensen, ook de komende jaren."

Charly: "We dromen van een internationale naam op onze affiche om zo ook aantrekkingskracht te krijgen van heel het land."

Jan: "We willen blijven groeien en meer bezoekers aantrekken, maar zonder de gezellige sfeer te verliezen die de beachparty zo speciaal maakt. De toegang blijft ook gratis, tegenwoordig is dat heel zeldzaam."

T-d: Persoonlijk: wie zijn de mensen achter het evenement?

Jan: "De beachparty is een organisatie van een groep uit de leiding van Scouts Casa Oostduinkerke. Voor deze editie zijn dat Amber en Elize Geluck, Renee en Alex Lagrou, Lucie Deblauwe, Lut De Block en ikzelf. Op de dag zelf rekenen we natuurlijk ook op andere helpende handen."

Charly: "We zijn een hechte vriendengroep die elkaar leerde kennen tijdens het eerste jaar aan de universiteit. Ondertussen zijn we bijna 10 jaar verder en dankzij Semper Festum komen we nog vaak samen."

Aron: "Ik ben zelfstandig ondernemer, in de evenementen- en horecasector. Koksijde organiseert veel mooie evenementen en ik ben blij dat wij daar al 5 jaar deel van uitmaken. Ik hoop dat Helmgras nog verder groeit en dat we nog enkele jaren doorgaan."

T-d: Wat vinden jullie van het activiteiten- en vrijetijdsaanbod in onze gemeente? Wat missen we nog?

Charly: "De reden dat we hiermee startten, is omdat we vonden dat er tijdens onze studentenperiode weinig initiatieven waren aan de kust. Koksijde speelt een belangrijke rol als ondersteunende partner voor deze evenementen, maar we missen nog enkele organisaties die het heft in handen nemen om het aanbod te vergroten. De gemeente doet wel het nodige door initiatieven zoals het onze te steunen, waarvoor dank!"

Jan: "In Oostduinkerke zijn er tijdens de zomermaanden voldoende evenementen, maar tijdens de rest van het jaar is het aanbod beperkt. De après-ski party was veelbelovend in het begin van de winter, het zou fijn zijn om nog meer muziekevenementen te hebben."

Talent uit eigen regio weet als geen ander welke plaatjes we aan de kust willen horen (Jan)

Beachparty

Beachparty 2024 op vrijdag 19 juli 2024: strand Oostduinkerke-Bad - © Amandine Blanckaert 

T-d: Welke muziek hoor je zelf het liefst?

Jan: "Als scoutsleden houden we het meest van goede meezingers en kampvuurliedjes. Die nummers brengen ons samen en zorgen voor sfeer rond het kampvuur."

Charly: "Wij zijn uiteraard grote fans van het genre dat we zelf brengen op het festival: funky disco die evolueert naar stevige house en later op de avond eindigt met techno."

Aron: "Ik ben zelf deejay en draai alle muziekstijlen. Mijn favoriete festival of muziekevent buiten Koksijde? Misschien wat cliché, maar ik ga voor Tomorrowland."

T-d: Geldt dat ook voor jullie?

Jan: "Iets helemaal anders: de herfstontmoeting is een festival waar bijna alle scoutsgroepen van Vlaanderen aanwezig zijn. Een jaarlijkse traditie en altijd een geweldige ervaring, met topoptredens zoals Bart Peeters en Average Rob."

Charly: "Al jaren gaan we met onze groep naar de Hoppefesten, het niet-te-missen evenement van de streek."

T-d: Wat doen jullie met de opbrengsten? Investeren in een volgende editie of werking?

Aron: "Vooral investeren in materiaal, grotere artiesten en een professionelere werking. Er vloeit veel terug naar onze ondernemers en de jobstudenten - die wij een extra job aanbieden in het weekend."

Charly: "We schenken elk jaar een deel van de winst aan een lokaal goed doel. We willen een steentje bijdragen voor mensen die het nodig hebben. De overige winst houden we als buffer, om te investeren en eventuele tegenslagen op te vangen."

Jan: "De opbrengsten gaan rechtstreeks naar onze werking. Ik denk aan nieuw spel- en groepsmateriaal, zo geven we onze leden toffe zaterdagen en een onvergetelijk kamp. En we houden ook iets achter de hand voor ons nieuw lokaal."

Lighthouse Open Air
zaterdag 20 juli: Hazebeekstraat, bij Koksijde Golf ter Hille

Ontdek de Facebookpagina

Helmgras Festival
zaterdag 31 augustus: Ster der Zee - t

Ontdek de Facebookpagina

Beachparty 2024
vrijdag 19 juli 2024: strand Oostduinkerke-Bad
Gratis toegang

Meer info op Facebook