Sportclub De Tictacboys is misschien niet zo bekend, al hebben ze een naam die bij iedereen een belletje doet rinkelen. Voetbal is hun passie en het krachtbalterrein aan sporthal Hazebeek is hun uitvalsbasis. Tij-dingen sprak met Lorenzo Cuyle, bezieler van deze enthousiaste groep voetballers.

Tij-dingen: Hoe is jullie club ontstaan?
Lorenzo Cuyle:
"De Tictacboys, gesticht in 2006, zijn ontstaan uit een groepje supporters van Club Brugge die tijdens de voetbaltraining van hun zonen, een balletje trapten op het (toen nog) derde plein van Koksijde. Ook bekend onder de naam patattenpling (glimlacht). Frederic Devos, Sven Ryckbosch en Frederick Vens hielden de Tictacboys zo boven de doopvont. Stilletjes aan is de groep gegroeid  en geëvolueerd naar een gevarieerd team (niet alleen supporters van Club Brugge meer) dat op een sportieve, passionele en vooral faire manier zijn geliefde sport beoefent. Een groep waar iedereen, ongeacht rang, stand, geloof, geslacht, nationaliteit of leeftijd welkom is. Elke woensdagavond zijn we van de partij op het krachtbalveld van sportpark Hazebeek zelfs als het stormt, vriest, regent of sneeuwt."

De Tictacboys: van vroeger tot nu

T-d: Wie zijn jullie leden?
Lorenzo:
"Oorspronkelijk vooral mensen die actief zijn in de horeca of toerisme en die in het weekend geen tijd hadden om hun hobby te beoefenen. Bij De Tictacboys zagen zij een kans om toch te voetballen. We zijn een heel diverse groep met een liefde voor voetbal die elke woensdagavond het beste van zichzelf geeft. Ik ben als voorzitter de enige overblijver van de eerste generatie en ook de nestor van de bende. Onze groep is ondertussen heel divers. Zo spelen een vader en zijn zoon hier samen. Bovendien is de zoon van een eerste generatie Tictacboys ondertussen lid. We mochten in het verleden ook enkele Tictacgirls verwelkomen. Hoewel onze naam iets anders doet vermoeden, zijn ook stoere dames die hun vrouwtje staan van harte welkom. Naast onze vaste leden zijn er nog een aantal losse spelers die nu en dan langskomen, waaronder jeugdspelers van KVVC die tijdens de zomer- of winterstop hun conditie willen onderhouden. Of ex-spelers die het liever wat kalmer aan doen."

Stilletjes aan is de groep gegroeid en geëvolueerd naar een gevarieerd team

T-d: Welke activiteiten organiseren jullie?
Lorenzo:
"In het verleden organiseerden wij een tornooi in het Houtsaegerstadion, vijf tegen vijf. Naar aanleiding van onze vijftiende verjaardag hopen we om na de coronaperiode opnieuw een tornooi te organiseren."

T-d: Wat doen jullie nog zoal in clubverband?
Lorenzo:
"Omdat er geen trainingen zijn, beperken onze activiteiten zich tot het spelen van matchen onder elkaar en bij gelegenheid nemen we deel aan tornooien zoals Sportacus of de Hoppefesten."

T-d: Schets eens jullie werking.
Lorenzo:
"We zijn een atypische voetbalploeg. We spelen geen competitiewedstrijden tegen andere ploegen, dus ook niet voor punten of geld. Er zijn geen bijkomende trainingen, gewoon elke week een wedstrijd van twee uur onder de leden. Geen derde time (jawel, dat bestaat). Het lidgeld houden we heel democratisch: 25 euro per jaar, inclusief verzekering. Iedereen brengt zijn eigen sportkledij mee. En je bent niet verplicht om elke week aanwezig te zijn."

Wie zin heeft, komt af. Kan je eens niet komen? Geen probleem

T-d: Is er nog een bijzondere wens die je hebt als voorzitter?
Lorenzo:
"We willen graag een alternatief bieden voor mensen die graag buiten voetballen en die niet in een competitie willen of kunnen voetballen. En dat in een ongedwongen sfeer. Wie zin heeft, komt af. Kan je eens niet komen? Geen probleem. Deze vrijblijvende manier van werken is enerzijds een zegen omdat het heel laagdrempelig is, maar anderzijds gebeurt het ook dat we soms met te weinig volk zijn om de gebruikelijke match van vijf tegen vijf of zes tegen zes te laten doorgaan. Mijn wens voor de toekomst? Altijd nieuwe mensen kunnen aantrekken zodat De Tictacboys blijven voortbestaan. Alleen zo kunnen we afwezigen of afvallers opvangen. Wie interesse heeft, mag altijd komen proefdraaien. Kom gerust af."

T-d: Wat wil je nog benadrukken?
Lorenzo:
"Ik wil vooral het gemeentebestuur bedanken om ons initiatief te steunen door het ter beschikking stellen van de nodige infrastructuur en ook de sportdienst voor de goede en aangename samenwerking. Tijdens de inzaaiperiode van ons plein zoeken ze altijd naar een oplossing zodat we heel het jaar kunnen spelen."

T-d: Heb je nog een leuke anekdote voor de lezers van Tij-dingen?
Lorenzo:
"Onze deelname aan het Beachsoccer-tornooi op het Theaterplein (voor het gemeentehuis, red.) tegen FC De Nerds van Johan Boskamp: zwoele temperaturen, nokvolle tribunes, dreunende beats, heupwiegende promochicks, veel zand en vooral een uitgelaten sfeer. In 2008 was dat. Uiteindelijk stuurden wij de VT4-vedetten van Johan Boskamp met een 3-1 nederlaag naar huis."