Je bent verplicht om het voetpad voor je woning proper te houden. Modder, zwerfvuil, onkruid, zand, sneeuw en bladeren ruim je dus op. Dat is ook zo opgenomen in het politiereglement.

Het groenafval mag je natuurlijk niet met je huishoudelijk restafval meegeven.

Dat is ecologisch en economisch moeilijk te verantwoorden. Tip: wie groene vingers en een tuin(tje) heeft, kan groenafval thuis composteren.

Gratis inzameling tot 12 november

Is dat niet jouw ding? Gooi dan je groenafval in je container voor groente-, fruit- en tuinafval. Dat kost normaal gezien 0,05 euro/kg. Nog tot en met 12 november gebeuren de geplande inzamelingen aan een nultarief waardoor je het bladafval tot dan gratis kwijt kan. Een eigen gft-container vraag je online aan via www.ivvo.be/aanvraag-afvalcontainer-koksijde of de IVVO-klantendienst: 058 21 41 60.

Of laat je bladeren (in je tuin) liggen

Bladeren in de zachte berm of in je tuin mag je uiteraard laten liggen. Dat levert gratis voedingsstoffen en zorgt voor gezondere bomen. Verwilderde hoekjes zijn een paradijs voor allerlei soorten planten en dieren. Laat de natuur gewoon haar gang gaan en je zal zien dat het zal bruisen van leven. Voor de dieren is het zelfs beter dat je niets doet in je tuin en dat je alle blaadjes laat liggen. Dorre takken en afgevallen bladeren zijn perfect voor insecten om zich in te verschuilen. Die insecten zijn trouwens erg belangrijk, ze zijn de basis van de voedselketen.

Video: waarom je bladeren laten liggen?

Video