Katleen De Backere woont al ruim 3 jaar op een prachtige hoeve in de Mosdreef. Eerst met haar man, ereburger en paardenvisser, Bernard Debruyne. Sinds zijn overlijden kreeg Katleen gezelschap van alpaca's, kippen, konijnen, duiven en trouwe hond Zouka. Maak kennis met een verborgen parel van onze gemeente: Alpaca Farm Oostduinkerke.

Tij-dingen: Stel jezelf eens voor. Wie is Katleen De Backere?

Katleen De Backere: "Ik ben 59 jaar en afkomstig van Veurne. Daar ben ik geboren en getogen. Ik werkte er 27 jaar in een kledingzaak en daarna was ik 7 jaar zorgkundige. Deze carrièreswitch naar de alpacaboerderij zag ik zelf ook niet aankomen, maar je hebt niet in de hand waar het leven je brengt. In mijn geval riep de liefde me naar deze hoeve in Oostduinkerke. Ik woonde hier samen met Bernard Debruyne, een bekende paardenvisser. Ik was nog maar net verhuisd toen hij ernstig ziek werd."

T-d: Een harde noot om te kraken.

Katleen: "Twee jaar geleden overleed Bernard, maar eerder had ik al urenlang met hem overlegd in onze veranda. Over de toekomst van de hoeve. 'Wat ga je doen als ik er niet meer ben', vroeg hij zich af. Vaak met een kwinkslag, maar plots werd het bittere ernst. Door zijn beroep als paardenvisser stond hier een prachtig trekpaard, maar dat dier is te groot voor mij. Ook de koe die hier verbleef, verkocht Bernard vlak voor zijn overlijden. Hond Zouka woonde hier al. (lacht)"

Temmen tot in het absurde, daar doe ik niet aan mee  

T-d: Het werden uiteindelijk alpaca's?

Katleen: "Inderdaad. In het begin zei Bernard dat ik gek was. Mijn moeder (die ook bij Katleen inwoonde en afgelopen zomer overleed, red.) zei: 'dan kent hij je nog niet goed genoeg.' Ze heeft gelijk gekregen. Ik leerde Bernard 8 jaar geleden kennen en daarvoor wilde ik vooral de wereld zien. Maar uiteindelijk ben ik toch gezwicht. En waarom alpaca's? Dat zijn schattige beesten, ze zijn aaibaar en het zijn knuffeldieren. Je ziet dat direct graag. Ik probeer er wel op te letten dat mijn alpaca's dier blijven. Niet alles staat in functie van de bezoekers. Temmen tot in het absurde, daar doe ik niet aan mee. Alpaca's hebben vrijheid nodig."

T-d: Je organiseert allerlei activiteiten op de Alpaca Farm.

Katleen: " Ik organiseer wandelingen door het bos en in de duinen. De wandeling duurt ca. anderhalf uur, maar alles hangt af van de situatie de dag zelf. Beschouw het als wellness voor mens en dier. Elke rondleiding is ook anders. Als er iemand in een rolstoel zit, nemen we een andere route langs de vijver van Sunparks. Met hen werk ik goed samen. Ook via de gemeentelijke dienst Toerisme komen veel mensen."

T-d: Vraagt een alpaca veel onderhoud?

Katleen: "Dat valt best mee. Natuurlijk heb ik hier elke dag vanalles te doen, want er zijn hier ook andere dieren. Van kippen voeren, de konijnenkoten uitkuisen, tot mest verwijderen uit de stallen. Met een aanhangwagen belandt die mest op het land van een boer. Aan de witte duiven heb ik weinig werk. Mijn alpaca's worden 1 keer per jaar geschoren en worden 2 keer per dag gevoerd, al dan niet in aanwezigheid van bezoekers."

T-d: Heb je nog enkele leuke weetjes?

Katleen: "Ik was een totale leek vooraleer ik hier kwam wonen. Deze boerderij is een uit de hand gelopen hobby. Leuk detail: er is hier ook een buitenbar. Altijd open als het goed weer is, vooral tijdens de zomer. Ik focus eerst op 'de beestjes' – maar de meeste klanten zijn geduldig. Tijdens de zomer en de schoolvakanties is Alpaca Farm elke dag open, behalve op maandag. We werken ook samen met Inspirant, er komen vaak jongvolwassenen helpen."

Deze boerderij is een uit de hand gelopen hobby

T-d: Het aanbod is ruim. Op de website staan ‘meet and feeds’ of een boerderijbezoek? En strandwandelingen en boerderijklassen.

Katleen: "Boerderijbezoeken zijn opgestart op vraag van Sunparks. Plots stonden hier 30 mensen die in totaal 4 talen spraken. Dat was even zweten. Zo'n bezoek bestaat uit het voederen van alle dieren en een woordje uitleg. Wie wil, mag helpen. 'Meet and feeds' zijn privémomenten met de alpaca's in de weide, meestal om 16 uur, liefst op afspraak. Een strandwandeling is een unieke ervaring, maar is iets steviger met een duurtijd van 2 uur. Je leest alle info op onze website."

T-d: Waar droom je nog van?

Katleen: "Ik zou graag 2 wallaby's (kleine tot middelgrote kangoeroe, red.) toevoegen aan het aanbod. Maar hiervoor moet er nog een aparte omheining komen. Gelukkig zorgen mijn zoon Sander en schoonzoon Joachim voor logistieke ondersteuning. Mijn dochter Inya staat me bij op het vlak van PR en communicatie. Ik droom ook nog van een binnenterras of een ruimte waar ik mensen binnen kan ontvangen. En ten slotte, ook heel belangrijk, hoop ik dat mijn beestjes lang gezond mogen blijven."

Meer info over Alpaca Farm Oostduinkerke?