De voorlaatste maand van het jaar ligt onder ons (en daarmee ook bijna 2021). Opnieuw blikken we terug op een bewogen periode, vooral door de naschokken van de coronapandemie. Anderzijds rechtten we de rug en bruist Koksijde als nooit tevoren. Koksijde fonkelt, zoals je ook binnenkort zal zien in het straatbeeld. Ook deze editie van Tij-dingen zorgt voor veel leesplezier: lees zeker het interview met Mieke Garnaal en haar eredames of laat je ondersneeuwen door onze winterspecial en kerstevents. Een lumineus idee.

Tij-dingen: De eindejaarsperiode is een periode van hoop en ook dit jaar is wat extra hoop welkom?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Corona is nog niet voorbij en het blijft de burgemeesters bezig houden. Het is wikken en wegen, want plannen worden voortdurend doorkruist. En toch mogen we ons niet van de wijs laten brengen. De vaccinatiecampagne betekent toch een grote stap vooruit, vooral in de bescherming tegen ernstige ziekte. In Koksijde zijn onze inwoners massaal ingeënt. Gelukkig maar, want het aantal besmettingen is in deze vierde golf groot. Bovendien is het ook hoopvol dat er medicijnen op de markt komen om het virus in een vroeg stadium aan te pakken. We hebben nu toch meer middelen dan een jaar geleden om de gemeenschappelijke vijand aan te pakken."

De vaccinatiecampagne betekent toch een grote stap vooruit. In Koksijde zijn onze inwoners massaal ingeënt.

Burgemeester Vanden Bussche

T-d: Mensen zijn sociale wezens en samenzijn zit in ons DNA?

Burgemeester: "Heel zeker en ik merk dat ook. Onze nood om samen te komen, feest te vieren en ervaringen uit te wisselen, blijft groot. Ik vind dat het een grote taak is van een gemeentebestuur om zoveel mogelijk ondersteuning te bieden op dat vlak, ook aan het verenigingsleven. Zeker voor een toeristische gemeente waar tweedeverblijvers en toeristen naar hun favoriete badplaats afzakken om af te spreken in een leuk restaurant, een tearoom, CasinoKoksijde of op de Zeedijk. Ik heb gezien dat Koksijde nog nooit zo goed in de markt lag als het afgelopen jaar. De verhuringen van vakantiewoningen of appartementen liepen als een trein en ook vastgoed dat te koop staat, raakt in sneltempo verkocht."

Koksijde profileert zich nog meer als de fietsgemeente van Vlaanderen.

T-d: In december wordt Koksijde de lichtstad aan de Noordzee?

Burgemeester: "December is de donkerste maand van het jaar, maar onze gemeente levert opnieuw grote inspanningen om Koksijde letterlijk te doen schitteren met kerstverlichting. Ook de ijspiste is een attractie waar mensen naar uitkijken. De Sylvestervuren keren ook terug en we sluiten 2021 traditioneel af met een vuurwerk. Bekijk ook zeker Lumineus Koksijde, een spektakel op de voorgevel van de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk."

T-d: Koksijde houdt van fietsers?

Burgemeester: "Volgend jaar kijken we uit naar twee belangrijke infrastructuurwerken: de verfraaiing van de Nieuwpoortsteenweg en de Jacques Van Buggenhoutlaan. Koksijde profileert zich daarmee nog meer als de fietsgemeente van Vlaanderen."