Wist je dat oktober de langste maand is? In de Europese Unie toch. Dat komt door de omschakeling van winter- naar zomertijd eind deze maand. Ondertussen is de herfst in het land en schuiven we dichter tegen elkaar om de koude weg te duwen. Oktober vormt natuurlijk ook de aanloop naar de herfstvakantie en Halloween.

Tij-dingen: Er komt een nieuwe groepskinderopvang in Oostduinkerke?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Dat klopt. Naast de kerk in de oude pastorie. Die ruimte kwam vrij omdat er geen pastoor meer is en dus hebben we die goed benut. Ondertussen hebben we al zes locaties voor groepsopvang. In totaal zorgen 30 onthaalouders voor 150 kinderen in Koksijde. De gemeente ondersteunt hen op veel manieren, ook op het vlak van energie. Voor de nieuwe groepsopvang zoeken we nog mensen. Heb je interesse? Contacteer onze dienst voor Onthaalouders."

Voor de nieuwe groepsopvang zoeken we nog mensen!

burgemeester Marc Vanden Bussche

Er komt een nieuwe groepsopvang in de oude pastorie, naast de kerk in Oostduinkerke. 

T-d: De omgeving van de Japans Paviljoenlaan krijgt een facelift?

Burgemeester: "Het Japans Kwartier krijgt inderdaad een nieuw uiterlijk. De toegangsweg wordt een laan met koninklijke allures, mooi afgezoomd aan beide zijden met bomen. We vonden het belangrijk om het specifieke karakter van de Japans Paviljoenlaan, met de dubbele rij linden, te behouden. Het is kenmerkend als toegang tot de achtergelegen wijk. Om de bomen maximaal te beschermen zal parkeren daar niet meer mogen."

T-d: Dit jaar krijgen we opnieuw een doolhof op het strand tijdens Halloween?

Burgemeester: "Het wordt een nieuw concept dat al opent op 22 oktober. Creatures of the Sea met speciale avondsessies. Ik raad iedereen aan om zeker eens langs te gaan."

Op bestuurlijk vlak is energiebesparing al jaren een prioriteit.

T-d: Het energiedebat laat niemand koud. Ook in onze gemeente wordt dat een aandachtspunt?

Burgemeester: "Het is en blijft een onderwerp dat bij veel mensen leeft. Wat brengt de winter? Ik geef al mee dat het Sociaal Huis heel wat onderneemt om mensen te ondersteunen. Dat gaat van een verwarmingstoelage tot de minimale levering van aardgas. Ook initiatieven zoals Koksifood en Camino zorgen voor een duw in de rug.

Op bestuurlijk vlak is energiebesparing al jaren een prioriteit. Gelukkig. Zo anticipeerden we al op deze moeilijke tijden. Eerst met ons plan Energiek2020 en nu met de volgende fases richting 2025 en 2030. In november komt een gemeenteraadscommissie samen over de energieproblematiek. We zijn al lang bezig met de verledding van alle openbare verlichting en schakelen nog een versnelling hoger om al tegen 2025 klaar te zijn. Ons arsenaal aan zonnepanelen wordt verder uitgebreid en de openbare gebouwen krijgen nog meer ledverlichting. We moeten allemaal energie besparen, een trend die al sinds vorige winter is begonnen.

Ik wil wel meegeven dat de schaatspiste er komt en dat we ook de kerstverlichting, allemaal ledlampen trouwens, blijven uitrollen. Het is belangrijk dat mensen hun gedachten kunnen verzetten, zeker in moeilijke tijden. Ook contractueel moeten we verplichtingen nakomen."