Mei is genoemd naar Maja, de godin van wat bloeit en groeit in het voorjaar. De ideale maand om je gras te laten groeien: goed voor onze natuur en onze bijen. Abdijmuseum Ten Duinen blaast deze maand twintig kaarsen uit, het gepaste moment om langs te gaan. Passeer eens bij je buren, zeker op 26 mei, want dan is het Dag van de Buren in heel Europa.

T-d: Er was veel te doen rond onze bankautomaten?

Burgemeester: "De inplanting van bankautomaten en de uitrol ervan door Batopin (verantwoordelijk voor een netwerk van bankautomaten in België, red.) is een probleem waarmee alle steden en gemeenten worden geconfronteerd. Het federaal akkoord voorziet dat in elke gemeente minstens één bankautomaat moet staan, maar voor Koksijde is dat niet voldoende. Daarom kozen we als bestuur om nog dit jaar de uitrol van bankautomaten te organiseren in de drie badkernen. Het is uiteraard ook onze bedoeling om straks de dorpskernen aan bod te laten komen. Zoals mijn collega uit Knokke onlangs opmerkte in de krant, is het inderdaad heel cynisch dat dit zou moeten gebeuren op kosten van de belastingbetaler, want het zijn de banken die voor die service moeten zorgen. Als gemeentebestuur laten we de mensen niet in de steek. In Oostduinkerke-Bad staan al twee automaten en ook In Koksijde-Bad komen er vijf bij. Voor Sint-Idesbald hebben we onderhandeld voor een pand, bij de verkeerslichten, waar de mensen binnen kunnen. Op dit moment werken we hard aan een ideale oplossing voor Sint-Idesbald."

Eindelijk krijgt Koksijde-Dorp zijn dorpsplein en het springt er meteen uit

Burgemeester Vanden Bussche

We zoeken nog een naam voor het plein in Koksijde-Dorp: doe mee aan de wedstrijd. 

T-d: Het plein voor het oud-gemeentehuis krijgt vorm. Op 12 mei vindt daar al een evenement plaats?

Burgemeester: "Inderdaad. De Gezinsmarkt is het eerste evenement dat daar plaatsvindt, zeker een aanrader. De plechtige opening is voorzien op kermiszondag (11 juni). Eindelijk krijgt Koksijde-Dorp zijn dorpsplein en het springt er meteen uit. Een baken van rust voor de wandelaars en een ijkpunt voor de plaatselijke horeca. De bushalte zorgt ervoor dat het plein gemakkelijk bereikbaar is. We zoeken nog een naam voor het nieuwe plein. Heb je een idee?  

T-d: Op 26 mei is het Dag van de Buren. Een initiatief dat onze gemeente steunt en de mensen kunnen iets winnen?

Burgemeester: "Koksijde is een kustgemeente waar mensen vanuit het hele land komen wonen. Ofwel in hun tweede verblijf ofwel om te genieten van een welverdiend pensioen. Koksijde wordt soms bestempeld als een grijze gemeente, maar als burgemeester ervaar ik dat vooral als een bewijs dat iedereen hier wil wonen. Jong en oud(er). Met een initiatief als Dag Van de Buren stimuleren we het sociaal weefsel en bieden we de kans om contacten te leggen tussen buren. Twintig initiatiefnemers maken kans op een lekker aperitiefpakket voor tien personen uit hun buurt. Meedoen is de boodschap."