Maart doet ons spontaan aan de lente denken. Ontluikende blaadjes, de eerste bloemen die hun kop boven de grond steken en vogels die opnieuw massaal kwetteren. La primavera, de lente... de Bredene Koksijde Classic passeert door onze gemeente en de lentejaarmarkt doet je watertanden naar alles dat groeit en bloeit. Een lenteschoonmaak? Ook daaraan is gedacht, want op zondag 24 maart kuisen we alvast ons strand op.

Tij-dingen: La Primavera van het Noorden keert terug op vrijdag 15 maart? Bent u een koersliefhebber?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Zeker. Niet zo hevig als schepen van Sport Dirk Dawyndt, maar na voetbal is het wel mijn lievelingssport. Als jonge gast was ik fan van Eddy Merckx, later van Tom Boonen en nu van Remco Evenepoel. Die laatste krijgen we niet te zien, op 15 maart zullen andere toppers hem waardig vervangen. De klassiekers zie ik sowieso graag en daar behoort de Bredene Koksijde Classic ook stilaan toe. De live-uitzendingen leveren altijd prachtige beelden op, onbetaalbare reclame voor onze gemeente. Het is pas vanuit de helikopter dat je echt ziet hoe prachtig groen onze gemeente is. 700 hectare natuur. Elk jaar hebben we het geluk dat grote namen afzakken naar onze gemeente daags voor Milaan-San Remo. De koers komt aan op de Ter Duinenlaan, maar dit jaar maken we voor de 1e keer de verbinding met de fontein in de van Buggenhoutlaan: de Via Roma. Een knipoog naar zijn bekende naamgenoot in San Remo. Geniet ervan de 15e."

Koket Koksijde – onze minifloraliën – staat ook in het teken van Paul Delvaux!

In Kunstencentrum Ten Bogaerde start op 23 maart de topexpo 5+1: Paul Delvaux in dialoog.

T-d: Surfclub Windekind is op zondag 24 maart de uitvalsbasis voor de Eneco Clean Beach Cup?

Burgemeester: "De jaarlijkse strandopruimactie is ondertussen een vaste waarde op de kalender. Net zoals de skioorden hun pistes klaarmaken voor de wintersporters, doen wij dan met ons strand voor de toeristen. Maar dan wel een heel jaar lang. Met machines waar het kan en handenarbeid waar het moet. De Eneco Clean Beach Clean Cup is een mooie aanvulling op het werk van onze dienst Openbare Netheid, een kans om alle hoekjes en kantjes proper te leggen. Ik vind het een eresaluut aan al die mensen die dag in en dag uit met netheid bezig zijn."

T-d: In Kunstencentrum Ten Bogaerde start eind deze maand opnieuw een toptentoonstelling?

Burgemeester: "Klopt. Met de ronkende titel: 5+1: Paul Delvaux in dialoog. Elk jaar zorgt Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K. in Gent, voor een extra parel aan onze cultuurkroon. Schepen van Cultuur Stéphanie Anseeuw is razend enthousiast en terecht. Dit jaar staat Paul Delvaux, die 30 jaar geleden overleed, centraal. Hij gaat in dialoog met 5 hedendaagse kunstenaars. Wist je trouwens dat Koket Koksijde – onze minifloraliën – ook in het teken staat van Paul Delvaux? September wordt een maand om naar uit te kijken."

T-d: Jommeke heeft een speciale band met Koksijde?

Burgemeester: "Uiteraard. Het geboortehuis van de vader van Jef Nys, het Jommekeshuis, staat in onze gemeente. Ideaal om met de kinderen langs te gaan. In 1992 werd de strip De mandoline van Caroline uitgebracht. En nu, 32 jaar later, verschijnt een nieuwe Jommekesstrip die zich afspeelt in onze gemeente. Het verschijnt op 2 augustus. Ik heb de eerste pagina's al gelezen en het wordt spannend."