Februari. De kortste maand van het jaar en tegelijk ook een maand vol knuffels. De Knuffelduik en Valentijn zijn al 2 momenten waarop knuffels zeker niet ontbreken. Tij-dingen ging deze maand ook langs bij heel wat bekende en minder bekende Koksijdenaars. Het is zeker de moeite om hun verhalen te lezen.

Tij-dingen: Onze jaarlijkse Knuffelduik komt er terug aan? Bent u zelf een waterrat?

Burgemeester: "Toen ik klein was wel, ik zwom bijna elke dag in zee. Mijn vader gaf me de instructie om eerst mijn armen en borst nat te maken voor ik het water indook. Nu laat ik die kelk graag aan mij voorbijgaan, maar mijn dochter Elke is nog altijd een waterrat. Zij was vroeger redder aan zee. Sowieso ben ik blij dat de Knuffelduik een vaste waarde is op onze kalender. De opbrengst gaat naar een goed doel: de vzw Kiekafobee. Kinderen met een levensbedreigende ziekte genieten zo van een deugddoende vakantie met hun familie in onze gemeente."

De voorbereiding van het NAVIGO Visserijmuseum nam heel wat tijd in beslag, maar het resultaat zal prachtig zijn

T-d: Potvis Valentijn keert ook terug naar het NAVIGO-museum deze maand?

Burgemeester: "Hij krijgt inderdaad zijn plek in de potvisvleugel – zijn mausoleum noem ik dat. Hij heeft een hele zaal voor zich alleen. De voorbereiding nam heel wat tijd in beslag, een werk van vele jaren, maar het resultaat zal prachtig zijn. Je kan hem van alle kanten bewonderen: vanuit de galerij bovenaan en zelfs van onderuit, want je mag onder het skelet wandelen. De opening van het nieuwe NAVIGO-museum valt samen met de opening van de kermis in september. Een volksfeest in al zijn glorie."

T-d: De West Aviation Club blies 75 kaarsen uit: deze vereniging kende al veel hoogtes?

Burgemeester: "Alleen maar hoogtes. Hun verhaal begon al in 1948. Alex Gitsels, erevoorzitter, vertelde onlangs het scheppingsverhaal van de WAC en het is bijzonder, je leest het op pagina 46. Een vereniging die onder eigen vleugels is opgestart. De leuze van het 40e smaldeel – aude audenda (waag wat gewaagd moet worden) – dragen zij hoog in het vaandel. We wachten nog tot het licht op groen staat voor de aankoop van de gronden van de luchtmachtbasis om het nieuwe clubhuis te bouwen. Dat zal hen letterlijk nog meer vleugels geven, want de beperkingen die nu nog rond het militair vliegveld hangen, vallen dan weg."

T-d: Binnenkort start op VRT 1 een docureeks van Eric Goens over Inspirant aan zee. Een bijzondere school op een bijzondere locatie?

Burgemeester: "Eric is ereburger en de ideale man om de Rozenkrans – zo noem ik die school nog altijd – in beeld te brengen. Zijn broer Dirk is in de serie te zien en ook een bekend gezicht in Koksijde. Hij is ook al jaar en dag supporter van Club Brugge, een pluspunt wat mij betreft. Ik ben onlangs op bezoek geweest om kennis te maken met de nieuwe directrice Jelle Decleir. Ook onze andere bijzondere school, De Steiger, heeft een nieuwe directeur. Beide scholen leveren mooi werk en verdienen alle steun."

Burgmeester Marc Vanden Bussche

Vanaf 6 februari is de nieuwe docureeks over Inspirant aan zee te zien op VRT 1

T-d: Landbouwkoppel Jos Depotter en Els Beuselinck viel in de prijzen voor de natuurlijke manier waarop ze hun land bewerken. Een beroep dat te weinig in de spotlight komt?

Burgemeester: "Vroeger was Koksijde een echte landbouwgemeente en onze eerste burgemeesters waren altijd boeren. De focus is natuurlijk verschoven naar toerisme en ondernemers, maar het is goed dat de pioniers van onze gemeente terug op de voorgrond treden. De Kersttractorrun in de kerstvakantie was een groot succes en zette de landbouwers al eens in de kijker. En nu opnieuw met Jos Depotter en Els Beuselinck die de Koperen Kievit-award wonnen."