In deze editie van Tij-dingen blikken we graag terug. Niet alleen de oude volkscafés komen aan bod, maar ook schepen Guido Decorte kijkt nog eens over zijn schouder naar een rijkgevulde politieke loopbaan. Vooruitblikken doen we natuurlijk ook. Koksijde presenteert een eindejaarsprogramma dat niet alleen blinkt van de nieuwigheid, maar ook van de kerstlichtjes. Extra licht in de donkere dagen is altijd welkom.

Tij-dingen: Eind deze maand verlaat schepen Decorte de politiek. Het einde van een mooi gevulde carrière?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Op 31 december verlaat Guido inderdaad de politiek na meer dan 32 jaar. Hij laat een mooie erfenis na. Niet alleen lokaal, want doordat hij privésecretaris van Yves Leterme was, kon hij ook wegen op dossiers in de brede regio. Ook als gedeputeerde van onze provincie heeft hij mooie projecten verwezenlijkt. Ik heb vier jaar nauw mogen samenwerken met Guido in het schepencollege en hij wordt door iedereen gewaardeerd voor zijn dossierkennis en gedrevenheid. Hij zette zich met hart en ziel in voor het masterplan van de luchtmachtbasis en we hebben veel vergaderd om alles in goede banen te leiden. Het is een prachtig project met aandacht voor economie, recreatie en natuur. Als schepen van Milieu was groene ruimte sowieso één van zijn stokpaardjes."

Schepen Decorte wordt door iedereen gewaardeerd voor zijn dossierkennis en gedrevenheid

Schepen Guido Decorte

T-d: In deze editie blikken we terug op de cafés in Koksijde-Dorp en het afscheid van Mireille.

Burgemeester: "Inderdaad nog een afscheid. Van een grote dame deze keer. Ik leerde Mireille kennen als de sympathieke uitbaatster van café Sportcentrum. Ik heb daar veel uren gesleten na het minivoetbal, de fameuze derde time. Toen de gemeenteraad nog plaatsvond in Koksijde-Dorp (in het oud-gemeentehuis) werden de politieke discussies voortgezet bij Mireille. Veel mooie herinneringen dus. Mireille had de gave van een goede cafébazin: horen, zien en zwijgen. Ze is even legendarisch als Roosje van de Botermand."

"Onze gemeente zal opnieuw baden in de kerstverlichting!"

Kerstverlichting burgemeester Vanden Bussche

T-d: Onze gemeente is klaar voor de eindejaarsperiode? Het wordt een druk programma?

Burgemeester: "Het belooft inderdaad een voltreffer te zijn. We hebben alleszins al een mooie herfstvakantie achter de rug, één van de mooiste in jaren. Het halloweenprogramma was een schot in de roos. Mensen vinden steeds meer hun weg naar onze gemeente, dus ben ik zeker dat de kerstvakantie even geslaagd zal zijn. Onze gemeente zal opnieuw baden in de kerstverlichting. Team Technieken, onder leiding van Neal Baelen, heeft weer een paar pareltjes uit hun creatieve hoed getoverd. Het wordt een feeëriek schouwspel. Onze VVV heeft daar goed op ingespeeld met Koksijde by light, een wandeling langs de mooiste lichtspektakels. Ik wil ook nog meegeven dat alle lichtjes ledlampen zijn en dat we sinds vorig jaar al stelselmatig overschakelen op verlichting op laagspanning. Dat maakt het nog zuiniger, veiliger en standvastiger."