Met de lente in aantocht verdeelt Koksijde opnieuw een zadenmix voor je tuin of terras. Dit jaar trekken we naast bijen ook andere insecten aan zoals nachtvlinders.

Nachtvlinders worden onterecht over het hoofd gezien en toch zijn ze even belangrijk voor onze natuur als hun kleurrijke daggenoten. Deze nachtelijke bestuivers zijn belangrijk voor de voortplanting van veel plantensoorten en vormen een belangrijke voedselbron voor vogels, vleermuizen en andere dieren.

Nachtvlinders als bestuivers

Hoewel de bijdrage van bijen aan onze ecosystemen vaak wordt gevierd, blijft de rol van nachtvlinders in de bestuiving onderbelicht. Dat ze pas na zonsondergang buiten komen, speelt hier natuurlijk een rol in.

Nachtvlinders bezoeken bloemen in de zoektocht naar nectar, waarbij ze stuifmeel van de ene naar de andere bloem overbrengen. Dat proces is van levensbelang voor de voortplanting van planten. Sommige plantensoorten zijn zelfs volledig afhankelijk van nachtvlinders voor hun voortbestaan.

Belang van nachtvlinders

Nachtvlinders vormen een centrale schakel in de cirkel van het leven. Als larven (rupsen) spelen ze een belangrijke rol in het beheren van vegetatie, terwijl de volwassen vlinders bijdragen aan de bestuiving.

Hun aanwezigheid is ook essentieel voor het voortbestaan van verschillende vogelsoorten, die afhankelijk zijn van rupsen als voedselbron voor hun jongen.

Sommige plantensoorten zijn zelfs volledig afhankelijk van nachtvlinders

Hoe help je deze vlinders?

Heel simpel. Door het zaaien van bloemen die nachtvlinders aantrekken. Zo geef je hen de nectar die ze nodig hebben en zorg je dat deze insecten overleven. Bloemen met een sterke geur, bleke kleuren en lange meeldraden zijn bijzonder aantrekkelijk voor nachtvlinders. Het nieuw zadenmengsel bestaat uit zowel dagbloeiende als planten die 's nachts groeien.

Waarom dansen nachtvlinders rond licht?

Wist je dat wetenschappers eindelijk ontdekt hebben waarom nachtvlinders en andere insecten 's nachts op licht afkomen? Ze vliegen met hun rug naar de lichtbron omdat ze het kunstlicht verwarren met de natuurlijke, oplichtende hemel die ze gebruiken om te navigeren.

Deze bevindingen, vastgelegd in driedimensionale video-opnamen, bieden nieuwe inzichten in het gedrag van nachtvlinders rond lichtbronnen en helpen de impact van kunstlicht op insecten verminderen.

Gebruik onze bloemenzaadjes en help ook de nachtvlinders.

Haal met de bon uit Tij-dingen je gratis bloemenzaadjes af (vanaf april)

Met de lente in aantocht verdeelt Koksijde in het voorjaar van 2024 terug een zadenmix om uit te zaaien in je tuin of in een pot op jouw terras. Dit jaar nodigen we niet alleen bijen uit, maar ook nachtvlinders en vleermuizen.

Waar haal je je jouw zaadjes?

Breng je bon, samen met een gesloten potje of zakje mee naar het afhaalpunt. Niet aan gedacht? Geen nood, wij helpen je aan een papieren zakje. Bon voor 20 gram zadenmengsel inheemse wilde bloemen (goed voor 10 m² tuin). Bekijk eerst de openingsuren voor je ergens langsgaat.