Van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni 2021 organiseert het Departement Omgeving de achtste editie van Week van de Bij.

De campagne moedigt gemeentebesturen, bedrijven en burgers aan zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. 

Zo kunnen minder beton en meer bloemen, planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen. Met de slogan Bijenhelden breken uit zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij.

Week van de Bij start op zondag 30 mei.

Bijenhelden breken uit

Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen immers een belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. Maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Maar hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. 

Liever 50 tinten groen dan grijs: Ruil beton voor bijenbloemen

Na enkele droge zomers is de vraag naar verharding en kunstgras gestegen. Hagen worden vervangen door steenkorven en opritten geplaveid met stenen voor meerdere wagens. Daardoor sijpelt het water moeilijker in de bodem en warmt de directe omgeving bij hitte nog meer op.

Ook voor bijen wordt zo het menu van hun restaurant beperkter. Voor zandbijen is er minder plaats vrij voor hun verblijfplaats in de bodem. Week van de Bij neemt het op voor de bestuivers in Vlaanderen.

Lokaal Bestuur Koksijde legt bloemenweides aan