Rond april start de wespenkoningin met de bouw van haar nieuwe nest.

Ze zal nooit een oud en verlaten nest gebruiken.

Haar nieuw wespennest bouwt ze zowel in huis als buiten en is gemaakt van gekauwd hout. Dit materiaal vinden ze voornamelijk bij gedroogde takjes of dood hout.

Een volgroeid wespennest bevat al snel meer dan 5000 wespen.

Alle info over wespen vind je hier

Wespensteken

Wespen steken voornamelijk als zijzelf of hun nest bedreigd worden. In tegenstelling tot de honingbij kunnen wespen meermaals steken en blijven steken. Hun angel blijft namelijk niet in de huid zitten.

Als een wesp steekt (of als je een wesp dood slaat), komt er een feromoon vrij. Dit feromoon wekt agressie op bij andere wespen in de nabijheid. Dit is de reden waarom er plots meer wespen opduiken.

Leefwijze

Een wesp leeft in het wespennest in een kolonie samen met andere wespen. Elke kolonie heeft maar één koningin. Na de eerste bouwwerken begint de koningin met het leggen van eitjes. Deze eitjes ontpoppen zich tot larven die later de werksters worden. De opdracht van deze werksters is het verder uitbouwen van het nest en het voeden van nieuwe larven. Uit de onbevruchte eitjes ontstaan darren (mannetjes wespen). De enige opdracht van de darren is het paren met de koningin. Na het paren, sterft de dar. Alleen een bevruchte koningin overleeft de winter om het volgende voorjaar een nieuw wespennest te bouwen.

Voedsel

Werksters voeden de larven eiwithoudend voedsel zoals insecten. En daarom zijn ze ook zo nuttig: ze vangen die vervelende vliegen en muggen. De larven braken een zoetige vloeistof uit die dan weer dient als voedsel voor de werksters. Als alle larven volgroeid zijn, is er geen zoete vloeistof meer. Op dat moment trekken de werksters er op uit om hun suiker elders te halen.

En op dat moment komen ze massaal in het vaarwater van de mens terecht.

Als een wesp steekt (of als je een wesp dood slaat), duiken er meer wespen op

Download de Wespenfolder