Surfclub Windekind is op zondag 24 maart de uitvalsbasis voor de Eneco Clean Beach Cup. Samen met duizenden andere vrijwilligers maak je onze kustlijn proper en plasticvrij. Schrijf jezelf, je gezin, vriendengroep, bedrijf, vereniging of sportclub dus snel in. Dit jaar is onze gemeente de hoofdlocatie.

Surfclub Windekind wordt de centrale hub. Naast de strandschoonmaak geniet je er van een gevuld programma vol activiteiten met een knipoog naar de zee. Studio Brussel zendt zelfs live uit vanuit Koksijde.

Grootste opruimactie in de Lage Landen

De Eneco Clean Beach Cup is de grootste opruimactie in België en Nederland. Het doel? Ons strand proper houden en plastic afval in de Noordzee verminderen. In 2023 namen 3.220 vrijwilligers deel en verzamelden ze in totaal 5 ton afval. Deze inspanningen zijn van groot belang omdat ze helpen voorkomen dat zeedieren zoals zeehonden ziek worden door plastic afval in de zee.

“Het is keer op keer hartverwarmend om te zien dat de Eneco Clean Beach Cup zoveel mensen samenbrengt die zich willen engageren voor een proper strand”, zegt Sven Fransen, surfer en bezieler van het initiatief. "Vorig jaar verzamelden we maar liefst 5 ton afval, waarvan het merendeel plastic."

Plastic is de grootste vervuiler

Plastic afval is niet alleen vuil en onaangenaam, maar ook bijzonder schadelijk voor de biodiversiteit. Vissen, zeevogels en zeedieren hebben steeds vaker plastic in hun lijf of geraken erin verstrikt, koraalriffen en onderwaterplanten geraken verstopt en sterven af. Elk jaar spoelen er aan de Belgische kust tientallen zieke zeehondjes aan. Vaak jonge pups die ziek of gewond zijn, door het afval of plastic in de Noordzee.

Ozark Henry en Tiany Kiriloff

Muzikant Piet Goddaer alias Ozark Henry componeerde speciaal voor de Eneco Clean Beach Cup een lied over afval. Dat komt hij live zingen op 24 maart. Ook ambassadrice Tiany Kiriloff, al jaren gebeten door de surfmicrobe, komt samen met haar gezin plastic rapen.

Video

Schrijf je vandaag nog in

Doe je het online? Dan moet je aanduiden waar je het opruimpakket met grijper, emmer of vuilniszak ophaalt. De deelnemende clubs strijden dan om de 1e plaats: de surfclub met het grootste aantal deelnemers wint de Clean Beach Cup van 2024. Vuilnis rapen, start om 13 uur, rond 18 uur worden het aantal deelnemers en het aantal ton opgehaald afval bekendgemaakt tijdens het slotmoment. Zorg dat er ook bij bent.

Benieuwd naar het volledige programma? Of je inschrijven? 
Surf naar www.enecocleanbeachcup.eu

De Eneco Clean Beach Cup is jouw kans om onze stranden proper te houden en onze zeedieren te beschermen.

Foto's vorige edities van de Eneco Clean Beach Cup - © Eneco

Ook de paardenvissers helpen mee

Zwerfvuil en plastic afval van over het hele land komt via waterlopen in zee terecht en spoelt aan op de Belgische stranden. Gemiddeld zijn er per 100 meter vloedlijn 137 afval-items te vinden. Wie watersport beoefent, wordt er dagelijks mee geconfronteerd, zowel op het water als op het strand. Ook de paardenvissers – een ambacht die gecatalogeerd werd als cultureel erfgoed - komen dagelijks met de problematiek in contact.

Ik merk dat kinderen hier veel meer mee bezig zijn dan vroeger, dat stemt hoopvol

Günther Vanbleu uit Koksijde die al meer dan 10 jaar met zijn trekpaard Martha op garnalen in Koksijde vist, zag het afgelopen decennium geen verbetering. “Vooral de plastic die verbrokkeld is tot verschillende kleine stukjes baart me zorgen want die wordt opgegeten door de vissen. Garnalen en kreeften, de opruimers van de zee, eten die vissen die gestorven zijn door plastic. Vervolgens krijgen de mensen dat dus ook binnen.”

Günther begeleidt elk jaar zo’n 40-tal groepen per jaar en daarnaast zijn er steeds heel wat kijklustigen op het strand die naar de paardenvissers komen kijken. Ook op 24 maart zal Günther tijdens de Eneco Clean Beach Cup aan het werk zijn. “Ik toon hen dan het afval dat mee in onze netten zit en dan vinden ze het zonde dat zoiets moois verpest wordt door vuilnis. Ik merk dat kinderen hier veel meer mee bezig zijn dan vroeger. Dat stemt me hoopvol!”.