2023 staat voor de deur. Je lijstje met goede voornemens is klaar en het ziet er prachtig uit. Net als die van vorig jaar en het jaar daarvoor.

Je goede voornemens zien er eigenlijk altijd prachtig uit. Alleen lukt het niet zo goed om die vol te houden. Ken je dat gevoel? Weg ermee. Acht supertips om deze keer wel te slagen in je goede voornemens. Laat 2023 maar komen.

Koppel je voornemen aan een waarde die voor jou belangrijk is

Het helpt als je een voornemen kunt linken aan concreet gedrag. Zo krijgt je voornemen meer betekenis en is je engagement ook duidelijker. Dus, wat is de achterliggende waarde van jouw voornemen? Wekelijks gaan joggen link je bijvoorbeeld aan twee kilogram kwijtraken. Of elke week een telefoontje doen naar een vriendin hoort bij het belang dat je hecht aan vriendschap en verbondenheid.

Spreek je voornemen uit

Onderzoek toont aan dat je 80 procent meer kans hebt om je voornemen vol te houden als je het uitspreekt. Deel je voornemen met je vrienden en familie en geef hen ook de opdracht om je erop aan te spreken. Je verhoogt op deze manier de sociale druk die jou helpt als het even moeilijk gaat.

Formuleer je voornemen positief

Heel wat voornemens staan vol negatieve woorden: minder, niet of stoppen met. Daar kan je brein moeilijk mee om. Een positieve formulering geeft je een alternatief voor het gedrag dat je wil afleren. Wat wil je wél? Zet bv. niet meer snoepen om naar vaker gezonde tussendoortjes eten. Of maak van minder tv kijken meer tijd om te lezen.

Volg je plan zelf op

Heel wat mensen maken gebruik van reminders in hun smartphone of post-its op de spiegel om iets niet te vergeten. Doe dat ook voor je voornemens. Zet een reminder in je agenda of je smartphone met de melding check voornemen 2023. Bij iedere reminder kun je jezelf evalueren, belonen of opnieuw aanmoedigen.

Breng je hindernissen in kaart

Een goede voorbereiding is belangrijk. Noteer de hindernissen die je denkt tegen te komen. Gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties die jou weerhouden om voor je doel te gaan. Voorbeelden? “Ik ben te moe om te gaan sporten” of “Ik heb zo hard gewerkt vandaag, nu verdien ik een stuk taart”

Maak je voornemen concreet en werk er stap voor stap aan

Hoe concreter je voornemen, hoe makkelijker vol te houden. Meer sporten is veel te vaag. Welke sport wil je beoefenen? En hoe vaak? Dat is veel concreter. Het helpt ook om je voornemen in drie termijnen op te delen: wat doe je binnen 24 uur, wat doe je volgende week en wat wil je volgende maand doen? Zo voorkom je uitstelgedrag.

Visualiseer je voornemen

Creëer een collage van foto’s, quotes en woorden om je voornemens kracht bij te zetten. Hang je collage op een plaats waar je vaak bent. Op die manier sta je elke keer stil bij je voornemens. In het begin zul je het duidelijk zien hangen, op termijn gaat je collage op in het geheel. Toch neemt je brein het onbewust op.

Geef jezelf twee maanden

Een voornemen wordt niet plots een gewoonte. Je moet er de tijd voor nemen en in die tijd moet je consequent doen wat je beloofde. Na twee maanden, misschien wel vroeger, kost het geen moeite meer en gaat het vanzelf.

Waarop wacht je nog?