Teken zijn vervelende beestjes. Ze willen niet alleen, je bloed, ze kunnen ook nog vervelende ziektes overbrengen. Daarom deze tips om ze uit je tuin te krijgen. 

1. Maai het gras

Zorg sowieso dat er geen hoog gras of struiken langs de rand van je gazon staan. Dat is namelijk de favoriete hangplek van teken. Verwijder alle losse bladeren van je gazon en maai daarna het gras. Hierdoor hebben de teken geen plek om te schuilen.

2. Kies voor een grindpad

Teken houden er niet van om over grind te kruipen, dit doet pijn aan hun pootjes. Het is daarom slim om zo veel mogelijk grind rondom het gazon te leggen. Zo weet je zeker dat ze je tuin niet binnenkomen.

3. Neem kippen

Die dieren zijn dol op teken. Door zo'n beestje in de tuin te zetten, weet je zeker dat de teken die er zijn snel opgegeten zijn.

4. Leg stapels hout ver van je huis en in de zon

Heb je hout in je tuin liggen voor bijvoorbeeld de kachel in huis? Dan stapel je deze houtstapel het beste zo netjes mogelijk. Leg die stapel zo ver mogelijk van het huis en in de zon. Teken vind je vaak in of tussen nat hout. Vochtige, beboste gebieden zijn dan ook erg uitnodigend voor teken, terwijl droge omstandigheden dat dus niet zijn.

5. Ligt je tuin vlak naast een bos? Zorg dan dat je afstand houdt

Zoals hierboven al wordt verteld, vind je de meeste teken in het (vochtige) bos. Als je tuin vlak naast een bos ligt, moet je dus goed oppassen. Neem daarom afstand van het bos en creëer een tussenruimte door bv. een grindpad aan te leggen. Houd speeltoestellen, terrassen en dergelijke uit de buurt van de tuinranden en bomen en plaats ze op een zo zonnig mogelijke plek in je tuin.

Copyright: Erik Karits