Het is weer die tijd van het jaar: examens en snel naderende deadlines. Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent en toch niet overweldigd raakt?

Maak een realistisch studieplan: "Plan je werk en werk je plan", zegt studiecoach Anna Meijer. Een goed studieplan vermindert stress. Verdeel grote taken in kleinere stappen en stel dagelijkse doelen. Dit maakt je studiebelevenis overzichtelijk en haalbaar.

Kies de juiste studieomgeving: zoek een plek waar je je kan concentreren. Lukt dat thuis niet? Ga dan naar de bibliotheek. Zorg voor een opgeruimde werkplek, want een opgeruimde omgeving betekent een opgeruimde geest.

Gebruik actieve studiemethodes: "Lezen, schrijven, herhalen", zegt leraar geschiedenis Tom de Ruiter. Gebruik flashcards, maak samenvattingen of leg de stof uit aan iemand anders. Deze actieve methodes helpen je om de informatie beter te onthouden.

Neem pauzes: regelmatig korte pauzes inlassen tijdens het studeren is een must. Volgens recent onderzoek verbetert dit je concentratie en productiviteit. "Elke 45 minuten een pauze van 10 minuten doet wonderen voor je focus", zegt neuroloog Dr. Emma Van der Linden.

Zorg goed voor jezelf: je fysieke en mentale gezondheid zijn belangrijk tijdens de blokperiode. Eet gezond, drink genoeg en zorg voor voldoende slaap. Sporten helpt om stress te verminderen. "Een gezonde geest in een gezond lichaam is de sleutel tot succesvol studeren."

Studeer in de bib of in de kantine van het voetbal

Nog tot dinsdag 2 juli vind je, naast de normale openingsuren, ook een extra stille studieplek op de 1e verdieping van de bib. Van 9 uur tot sluitingstijd.

Is de zaal niet beschikbaar? Wijk dan uit naar de boekenafdeling of de afdeling Beeld en Geluid. In samenspraak met de bibliotheekmedewerkers studeer je zelfs tijdens de middagpauze verder.

Ook in de kantine van het voetbal van Oostduinkerke kan je studeren. Nog tot 9 juni, telkens van 8 tot 20 uur.