Iedereen in Sint-Idesbald kent Bouba Bah als (vriendelijke) werkman. Samen met enkele mensen uit N'Dire in Guinee zorgde hij – dankzij de hulp van Aquaduin en Lokaal Bestuur Koksijde – ervoor dat er water uit de kraan stroomt in zijn geboortedorp.

Tij-dingen: Iedereen in onze gemeente kent je als werkman in Sint-Idesbald.

Boubacar Bah: "Inderdaad. En dat is logisch, want ik zorg al 29 jaar voor het onderhoud in de Strandlaan en hou ook enkele zijstraten en de Zeedijk netjes. Daarnaast waak ik er al twintig zomers over dat de toiletten bij het toerismekantoor in Sint-Idesbald er kraaknet bij liggen. Als werkman ga ik eind dit jaar, ik ben 67, met pensioen."

Tij-dingen: Dankzij de steun van Aquaduin, Lokaal Bestuur Koksijde en jouw inzet komt er water uit de kraan in jouw geboortedorp.

Bouba: "N'Dire is een dorp in Guinee (West-Afrika, red.) met ongeveer 1.000 inwoners waarvan de dichtstbijzijnde rivier op een vijftal km ligt. Er was geen lopend water en telkens als ik passeerde bij de zwevende kraan bij De Doornpanne droomde ik van stromend water in mijn geboortedorp. Samen met mijn zoon Oumar en enkele andere mensen gingen we op zoek naar middelen om die droom te realiseren. Dankzij de financiële steun van Koksijde en Aquaduin (toen nog IWVA, red.) bouwden we een watertoren om water op te slaan, plaatsten we zonnepanelen en staat er nu om de honderd meter een kraantje. De totale kostprijs bedroeg 25.000 euro. Graag ook eervolle vermelding voor Ina Van Thienen: zij legde de contacten met de burgemeester, Johan Verbauwhede (directeur-generaal Aquaduin, red.) en schepen Dorine Geersens."

Ik zorg er al twintig jaar voor dat de toiletten bij het toerismekantoor in Sint-Idesbald er kraaknet bijliggen

Tij-dingen: Wat brengt de toekomst?

Bouba: "Vanaf volgend jaar is het mijn ambitie om hetzelfde te doen in de omliggende dorpen. De situatie is het meest dringend in het dorpje Holland, ik zou graag op bezoek gaan met de firma (Loura Solaire, red.) ter plaatse. Door corona is het van 2019 geleden dat ik nog in mijn thuisland was. Ik hoop hier meer tijd voor te vinden als ik met pensioen ben. Intussen informeer ik me om op een structurele manier fondsen te werven. De gesprekken lopen nog."

Tij-dingen: Je woont sinds 1990 in ons land.

Bouba: "Dat klopt. Het duurde tot 1996 vooraleer mijn echtgenote en drie zonen ook naar hier kwamen. Maar het verleden is het verleden: ik kijk vooruit. Ik ben veel mensen dankbaar. Ik denk in de eerste plaats aan Noël Paelinck die mij vanuit het Brusselse centrum Petit Chateau naar Koksijde meenam. Ook Carine Desaever ben ik erkentelijk. Zij heeft mij enorm goed bijgestaan. Ook voor José Chamon neem ik mijn petje af. Hij bood vaak een luisterend oor en hielp waar hij kon. Op zich ben ik heel veel mensen dankbaar, ik wil niemand over het hoofd zien. Ook de lokale beleidsmakers van toen, van voormalig burgemeester Rik Dewulf tot ereschepen Jan Loones en de huidige burgemeester en schepenen. Ik kan alleen maar zeggen: merci voor alle kansen."

Fotoreeks waterproject N'Dire

Vanaf volgend jaar is het mijn ambitie om hetzelfde te doen in de omliggende dorpen.

Tij-dingen: Je zette meteen alles in het werk om je drie zonen in het zadel te krijgen. Je mag trots zijn , ze zijn alle drie erg succesvol.

Bouba: "Dat doet me plezier. Ook op mijn echtgenote (Fatoumata Binta, red.) ben ik fier. Ze werkt trouwens ook al twintig jaar bij Lokaal Bestuur Koksijde, als schoonmaakster. Sinds 2015 zijn we verhuisd van Koksijde-Dorp naar een appartement in de Jaak Van Buggenhoutlaan, een droom die uitkwam. Mijn kinderen doen het inderdaad goed. Oumar (33) is burgerlijk ingenieur en werkt bij Sweco Belgium. Alpha (35) studeerde marketing en zit bij FedEx. De oudste, Mouctar (36), woont en werkt in Brussel. Hij bouwde een indrukwekkend cv op in de financiële wereld, momenteel is Mouctar nog steeds aan het doctoreren."

Tij-dingen: Waar geniet je van?

Bouba: "De zomerperiode (15 juni tot 15 september) is vrij zwaar. Ik kom thuis om 19 uur en ga slapen om 21 uur, dus veel tijd voor hobby's heb ik niet. Vroeger combineerde ik zelfs drie jobs, maar dat is verleden tijd. Ik kijk graag televisie, programma's als De Zevende dag en Terzake probeer ik mee te pikken. Ook voetbal volg ik. Soms ga ik een pintje drinken en ik eet graag kip met frietjes. (lacht)"

Tij-dingen: Waar droom je nog van?

Bouba: "Alle dorpjes in de buurt van N'Dire stromend water aanbieden. Vanaf september is er een Belgische ambassade in Guinee, wie weet speelt dat in ons voordeel. "