Deze foto dateert uit augustus 1938. Een groep jonge meisjes poseert op de trappen voor de toenmalige ingang van het Duinenhuis.

Het Duinenhuis in 1938

Deze Antwerpse weesmeisjes brengen als eerste een deugddoende vakantie aan zee door onder begeleiding van de zusters Oblaten in het dan bijna afgewerkte Duinenhuis. Op de foto staat onder meer Gerardine Smets, het eerste meisje staand van rechts. Ze is dan 16 jaar. Na Gerardine zullen nog tal van anderen een onvergetelijke tijd doorbrengen in dit prachtige gebouw dicht bij zee.

Architect Herman Houbaert tekende het ontwerp in 1938. Je ziet hoofdzakelijk modernistische kenmerken, zoals bv. het platte dak, de nadruk op het horizontale en een functionele en doordachte ruimteverdeling. Het onbeschilderd laten van de typische gele baksteen leunt dan weer aan bij vroegere stijlen.

Natuureducatief centrum

Vandaag is het Duinenhuis in eigendom van de gemeente als natuureducatief centrum. Dit modernistisch juweeltje maakt deel uit van de gemeentelijke viersterrenlijst. Bekijk de interessante en verrassende geschiedenis van het Duinenhuis vanaf 18 juni in een tentoonstelling. Aan deze expo wordt ook een publicatie gekoppeld. Alle verdere informatie lees je in de volgende editie van Tij-dingen.

Op 13 oktober 2021 organiseerde de gemeente een terugkomnamiddag in het Duinenhuis. Een tiental begeleiders van Caritas uit Melle kwam samen om herinneringen op te halen aan hun vakanties in de jaren ’70, ’80 en ’90.

Kan je iets vertellen over de bovenste foto? Of heb je zelf leuke foto's genomen in Koksijde, Oostduinkerke of Wulpen die ouder zijn dan 20 jaar? Contacteer de beeldbank via 058 53 37 62 of caroline.vandenberghe@koksijde.be 

Meer weten?

Onroerenderfgoedgemeente

Koksijde voert sinds een tweetal decennia een sterk uitgebouwd onroerenderfgoedbeleid. De bekroning hiervan was de erkenning als onroerenderfgoedgemeente door de Vlaamse overheid, als eerste gemeente in Vlaanderen. Daarmee onderschrijft de Vlaamse overheid hiermee het gevoerde lokale beleid, en draagt daarom ook enkele van bevoegdheden over aan Koksijde. De opmaak van een eigen inventaris is hierbij een belangrijk instrument. De hoogste categorie van deze inventaris komt in aanmerking voor een gemeentelijke restauratiepremie. Via Koksijde Verbeeldt en in het gemeentearchief vind je oude afbeeldingen van de zogenaamde viersterrenwoningen, de woningen uit de hoogste categorie van de gemeentelijke inventaris. Zo zien we dat er nog heel wat pareltjes de tand des tijds hebben doorstaan. Info: onroerenderfgoed@koksijde.be – 058 53 21 05.

Restauratiepremie

Enkele jaren terug beslisten de eigenaars gezamenlijk om een gemeentelijke restauratiepremie aan te vragen voor de omgevingsaanleg. In gezamenlijk overleg met de gemeentelijke erfgoedconsulenten werd er gekozen voor een verharding die qua kleur en materiaal sterk aanleunt bij de originele verharding. In het patroon van deze verharding keert de curve van de luifel boven de ingang terug. Het eindresultaat mag er zeker zijn!