Het heeft iets magisch: de ochtendzon die haar eerste stralen over het landschap werpt, terwijl enkele  vogels vrolijk rondfladderen in je achtertuin.

Hun gezang vult de lucht en hun veren stralen als juwelen. Voor veel mensen is het voederen van vogels een ritueel. Wist je dat deze eenvoudige handeling niet alleen ons plezier vergroot, maar ook van onschatbare waarde is voor de vogels zelf?

Niet alleen in de winter

Uiteraard is de winter hét seizoen om je tuinvogels te voederen. Dan hebben ze namelijk extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Geef ze in die periode dus vetrijk voer, zoals mezenbollen en pinda's. Vogels staan eigenlijk altijd onder druk om hun voedingsbehoeften te vervullen. Zowel in de winter – wanneer hun natuurlijke voedselbronnen tijdelijk niet beschikbaar zijn – als tijdens het broedseizoen, want dan hebben hun kuikens een niet-aflatende honger.

Naar vogels kijken, helpt om je bloeddruk te verlagen en angst te verminderen.

Verminder je stress

Kijken naar vogels die zich tegoed doen aan het voedsel dat je gaf, werkt kalmerend. Studies toonden aan dat het observeren van vogels helpt om je bloeddruk te verlagen en angst te verminderen. Het is een natuurlijke vorm van therapie die je geest tot rust brengt.

Jouw kans om vogels van dichtbij te zien

Vogelvoederplaatsen fungeren als natuurlijke ontmoetingsplekken voor verschillende vogelsoorten. Door diverse voeding aan te bieden, trek je een brede waaier aan vogels aan: van het roodborstje tot de sierlijke gaai. Een unieke gelegenheid om deze prachtige wezens van dichtbij te bekijken.

Waar moet je op letten?

  • Voer bij voorkeur 's morgens vroeg en zeker niet veel in 1 keer: restjes trekken ratten en muizen aan.
  • Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt.
  • Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, geef je best als geheel en niet in kleine stukjes.

Nog meer tips

  • Vermijd margarine of boter, die werken als laxeermiddel.
  • Hang vetbollen in een houder op en niet in het netje: vogels raken er soms met hun pootjes in verstrikt.
  • Heb je katten? Bind die dan een belletje aan zodat de vogels ze horen komen.
  • Zet de voedertafel niet te dicht bij een raam of veranda. Bij naderend gevaar kunnen vogels in paniek tegen het glas vliegen.
  • Span een stukje gaas over het bakje met water zodat vogels er niet in baden, want bij vorst kunnen hun veren bevriezen.

Kortom, vogels voederen is meer dan alleen een aangename hobby. Het is een daad van vriendelijkheid en vrijgevigheid die zowel de vogels als jezelf helpt.

Lok jij binnenkort roodborstjes naar jet tuin?