Beaufort24? Dat is kunst langs onze kustlijn van 67 km, 7 dagen op 7 en 24 uur per dag. En dat 6 maanden lang. Bewonder vanaf 27 maart werken van internationaal bekende kunstenaars waaronder Johan Creten en Jorge Macchi.

De achtste editie van Beaufort bouwt verder op deze succesformule: (inter)nationaal bekende kunstenaars tonen unieke beelden. Welke kunstwerken je ziet en waar is nog een verrassing. Mis dit spektakel niet. 

Ten Bogaerde

Curator Els Wuyts is geen onbekende in onze gemeente. In 2016 was ze als diensthoofd Cultuur & Erfgoed betrokken bij de lancering van Kunstencentrum Ten Bogaerde. Daarna werkte Els er als curator aan drie tentoonstellingen: 'Monumenten voor de dood' (2016), 'Vloed' (2017) en 'op de grond, tussenin of aan de hemel' (2018). Ze was (bijna) drie jaar terug ook cocurator van Triënnale Brugge waarbij hedendaagse kunst en architectuur de straten van de werelderfgoedstad sierden. Els Wuyts koos Johan Creten en Jorge Macchi uit als kunstenaars voor onze gemeente.

Maak kennis met 2 fascinerende kunstenaars

Johan Creten (°Sint-Truiden) woont en werkt in Parijs. Hij is een pionier in de heropleving van de kleikunst. Zijn werk slingert je heen en weer tussen verleiding en vrees, kracht en kwetsbaarheid, het sacrale en het demonische en hij gebruikt bewust verhalen en klassieke beeldtaal om zijn boodschap over te brengen, waarbij hij balanceert tussen het groteske en het barokke. Hoewel zijn beelden er onschuldig uitzien, dragen ze vaak een politieke en symbolische lading. Nog indrukwekkender? Zijn monumentale kunstwerken gaan een wisselwerking aan met de omgeving. Met het Koksijdse strand dus.

Jorge Macchi (°Buenos Aires, Argentinië) maakt tekeningen, schilderijen, collages, video’s, beelden en installaties. Hij zoekt uit hoe hij met minimale vormen maximale emoties bereikt. Zijn kunst gebruikt een eenvoudige beeldtaal, maar opent de deur naar een raadselachtige wereld waar fictie en realiteit in elkaar overvloeien. Voor Macchi geldt: hoe eenvoudiger het object, hoe meer het in staat is om referenties te bevatten en hoe persoonlijker de relatie met de toeschouwer. Hij benadert zijn voorwerpen op een bijna surrealistische manier en lijkt via zijn presentaties verborgen verbanden bloot te leggen. Hij toont met zijn directe en tastbare beelden dat we van bepaalde objecten meer maken dan ze op het eerste gezicht lijken.

Organisatie Beaufort24: Westtoer en provincie West-Vlaanderen

Johan Creten (©Claire Dorn), Jorge Macchi (©Kicca Tommasi) en curator Els Wuyts.