Haal je fluohesje, truweel en borstel uit voor de hoogdagen van de archeologie. Op 20, 21 en 22 mei ontdek je het verleden van Koksijde. Vier activiteiten nemen je mee terug in de tijd.

De tijd van de Merovingen die 1.300 jaar geleden in Koksijde leefden.
Reserveer je plekje via www.tenduinen.be.

Rondleiding: Merovingen in Koksijde

Hoe belangrijk is de vondst van een Merovingisch grafveld met nederzetting in Koksijde? Is er een link tussen die vondst en de middeleeuwse Duinenabdij? Wat zijn de opvallendste onderzoeksresultaten? Alexander Lehouck (wetenschappelijk medewerker van het Abdijmuseum) vertelt over alle onderzoeken. Hij doet dit aan de hand van Lego ®- maquettes. Deze rondleiding vindt plaats op zondag 22 mei om 10.30 uur. Prijs? 7 euro.

  In het Abdijmuseum kan je momenteel de themaopstelling Merovingen in Koksijde – de vondst bij het politiekantoor bezoeken. Na een toevalsvondst op de werf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde vonden archeologen 53 skeletten, samen met heel wat objecten én de restanten van gebouwen. Daarna volgde een uiterst boeiend wetenschappelijk onderzoek.

  Deze rondleiding wordt gebracht door gemeentearcheoloog en wetenschappelijk medewerker van het Abdijmuseum Alexander Lehouck. Na de opgravingen door Agentschap Onroerend Erfgoed was hij rechtstreeks betrokken bij de verschillende onderzoeken met onder andere Histories vzw, KU Leuven, VUB, Agentschap Onroerend Erfgoed, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en Tartu University (Estland).

  Praktisch

  • zondag 22 mei om 10.30 uur
  • 7 euro
  • duur: ongeveer 1,5 uur.
  • doelpubliek: volwassenen
  • reserveer online via www.tenduinen.be

  Ontmoet een Merovinger

  Kan dat? Op zondag 22 mei wel. Sinita, Bert en Koenraad zijn erfgoedvrijwilligers die aan levende geschiedenis doen. Ze komen helemaal uitgerust in Merovingische kledij naar het museum. Alle drie zijn ze gebeten door de Merovingen en dus kunnen ze kunnen er veel over vertellen. Praat eens met een Merovinger en ontdek hoe men toen leefde, hoe ze erbij liepen, in welk type huizen ze leefden en welke objecten je in zo’n huis vond.

  Babbelen met een Merovinger doe je op zondag 22 mei van 14 tot 18 uur (incl. museumticket).

  Praktisch

  • zondag 22 mei tijdens de openingstijden van het museum (tussen 14 en 18 uur)
  • toegang is inbegrepen in de prijs van je museumticket
  • Reserveer je museumticket online via www.tenduinen.be

  Ontmoet een Merovinger op zondag 22 mei