De dertigjarige Ruben Berteloot werd vorig jaar Belgisch kampioen in verschillende zwemdisciplines bij de Masters. Masterzwemmen is competitiezwemmen voor volwassenen die minimum 25 jaar oud zijn. Vooraleer de pandemie losbrak, nam Ruben zelfs al deel aan het WK in Boedapest. Inwoners kennen hem ook als redder van de posten Sint-Idesbald, Hoge Dijk en vooral Koksijde-Centrum. Eind januari werd Ruben gehuldigd in het gemeentehuis voor zijn topprestaties. Genoeg gespreksstof dus voor een babbel met deze waterrat.

Tij-dingen: Je begon pas op je vijftiende met zwemmen, een nadeel?

Ruben Berteloot: "Als je iets wil betekenen op het allerhoogste niveau is het toch een nadeel. Waarmee ik niet beweer dat ik in het andere geval zomaar alles zou winnen. Het is dubbel. Ik ben een laatbloeier en weet niet of ik op jongere leeftijd voldoende karakter had om zo intensief te zwemmen."

T-d: In november pakte je drie gouden medailles op het BK in Charleroi: een verrassing?

Ruben: "Het was wel stiekem het doel. Maar ik was realistisch en wist dat het moeilijk zou worden. Zeker als ik de inschrijvingstijden van de concurrentie zag, wist ik dat het spannend zou worden. Ik zwem ook niet meer de tijden van vroeger (in 2017 en 2018 verzamelde Ruben al een indrukwekkend palmares waaronder meerdere Belgische titels, red.). Dus in zekere zin was het een verrassing toen ik toch op één van de disciplines een persoonlijk record zwom: op de 200 m wisselslag. Al moet ik dat wel relativeren, dat nummer zwom ik vroeger niet zo vaak, dus ik had nog progressiemarge."

Ruben Berteloot

Het was een verrassing toen ik toch op één van de disciplines een persoonlijk record zwom

T-d: Zwemkampioenen moeten hard trainen. Hoe ziet jouw leven er uit?

Ruben: "Druk! Ik ben LO-leerkracht in het lager onderwijs. En ik verlies elke dag een uur door te pendelen. Om dat aangenamer te maken, stop ik onderweg in het zwembad of het fitnesscentrum om te trainen. Dat is niet altijd mogelijk door mijn studies en mijn engagementen als trainer."

T-d: Een loopbaan gaat ook gepaard met mindere momenten? Hoe zagen die eruit?

Ruben: "In 2019 ging het inderdaad bergaf. Hogere doelen waren niet meer mogelijk en de motivatie verdween. Toen kwam corona en was er van zwemmen helemaal geen sprake meer. Enkele coronakilo’s later haalde ik de zwembroek opnieuw uit de kast. Zwemmen voor de gezondheid, dat was de bedoeling… Maar dat was al snel niet meer boeiend genoeg en het duurde niet lang vooraleer ik weer wedstrijden meepikte."

T-d: Naar welke atleet of atlete kijk je op?

Ruben: "Ik heb echt het grootste respect voor Fred Deburghgraeve en Pieter Timmers, de monumenten uit de Belgische zwemsport. Ik bewonder ook de Italiaanse Federica Pellegrini en de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo."

Toen kwam corona en was er van zwemmen helemaal geen sprake meer

T-d: Welke doelen heb je nog? Wanneer zal je jouw carrière als geslaagd beschouwen?

Ruben: "In de mastercategorie heb je naast het BK ook een Europees en een wereldkampioenschap. In 2017 nam ik deel aan het WK in Budapest. Ik zou graag nog eens deelnemen aan zo’n wedstrijd."

Ruben Berteloot
Ruben Berteloot
Ruben Berteloot
Ruben Berteloot
Ruben Berteloot

T-d: Heb je nog andere hobby’s?

Ruben: "In functie van het zwemmen ga ik ook fitnessen. Daarnaast studeer ik nog halftijds Theologie en Religiewetenschappen (master) in de KU Leuven en ben ik trainer en competitie-coördinator bij BOAS (een zwemclub voor mensen met een beperking). Mijn tweelingbroer Jan heeft een fysieke beperking en zwemt bij die club. Jan is als Belgisch recordhouder hoopvol op een selectie voor de Paralympische Spelen van Parijs in 2024. Als trainer ga ik vaak met hem mee naar zijn wedstrijden in binnen- en buitenland. Op de planning staan de BOAS-Games in Kortrijk en de wereldbekers Singapore en Frankrijk."

T-d: Je woont ondertussen een paar jaar in Koksijde. Heb je een favoriete plek?

Ruben: "Ja! De overgang van het strand naar de duinen ter hoogte van de Vredestraat. De plek met de mooiste zonsondergangen ter wereld."

Mijn tweelingbroer Jan is als Belgisch recordhouder hoopvol op een selectie voor de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.

T-d: Je vrouw is ook zwemster. Trainen jullie nog samen?

Ruben: "Mijn vrouw, Tine Borgonie, moest het zwemmen een tijdje terug op een lager pitje zetten door haar studies geneeskunde. Nu werkt ze als assistent-anesthesie en reanimatie en zwemt ze terug meer. Daar ben ik wel blij om, want als wij samen in het zwembad liggen, is het game on!"

T-d: Ga je soms naar het Hoge Blekkerbad in Koksijde of het openluchtzwembad in Oostduinkerke?

Ruben: "Ja. En ik moet zeggen: ik heb al in heel veel zwembaden gezwommen in mijn leven, maar het Hoge Blekkerbad en het openluchtzwembad zijn met grote voorsprong de meest propere zwembaden die ik heb gezien."

Drie gouden medailles

Op 1 en 2 november 2022 vonden in Charleroi de Belgische zwemkampioenschappen plaats. Daar werd Ruben drie keer eerste (200 m schoolslag, 50 m vlinderslag en 200 m wisselslag), behaalde hij één keer zilver (50m schoolslag) en één keer brons (100 m schoolslag). Op de 50 m vrije slag was Ruben vierde.