Wat als burgers zelf mee mogen beslissen over het gemeentebudget? Dat is precies het idee achter het burgerbudget van Koksijde. 3 lokale projecten kregen elk 5.000 euro steun.
Ze tonen hoe kleine initiatieven een groot verschil maken. Maak kennis met de winnaars: de Vrije Basisschool Oostduinkerke, De Steiger en Scouts CASA. 3 projecten die Koksijde groener, socialer en duurzamer maken.
De Vrije Basisschool Oostduinkerke wil kleuters meer overdekte ruimte en groen bieden. “Bij regenweer is er te weinig plaats onder het huidige afdak", zegt directeur Jürgen Lammens. “Met het nieuwe groendak kunnen de kleuters vaker buiten spelen, ook als het regent. We hebben ook te weinig groen op onze school. Vroeger beschikten we over een paar stroken gras, maar dat werd constant kapotgelopen en is ondertussen vervangen door kunstgras. Dat is natuurlijk niet hetzelfde."
Maar het is meer dan dat. “We gebruiken het dak ook pedagogisch. We hebben gedreven leerkrachten die veel met dat thema bezig zijn. Zo hebben we bv. al witlof gekweekt op onze school. Met de steun van de ouderraad en onze vriendenkring hebben we wat groen – o.a. olijfbomen – gezet in een aantal verrijdbare bloembakken om de hoogste nood op te vangen.”
Alle winnaars op de foto samen met het bestuur.
Bij De Steiger, een voorziening voor bijzondere jeugdzorg, komt er een ecologische moestuin. “We willen jongeren een plek geven waar ze tot rust komen, samenwerken en iets zien groeien", zegt directeur Elke Vanhee.
De moestuin wordt een leerplek én ontmoetingsruimte. “We koken samen met wat we oogsten. Dat maakt gezond eten tastbaar én leuk.” De tuin wordt ook opengesteld voor ouders en buurtbewoners. “Het gaat om meer dan groenten. Het gaat om verbinding, zorg en vertrouwen. Verwondering is het mooiste dat er is, zeker als kind. We hopen kinderen te zien die zich verwonderen over hoe planten groeien en bloeien, maar zich evenzeer verwonderen over hoe lekker zo'n verse tomaat is die je zelf kweekte van zaadje tot vrucht.”
Scouts CASA Oostduinkerke trekt elke zomer met 150 leden op kamp. “We hebben altijd een beetje stroom nodig: voor licht, communicatie en keukenmateriaal", zegt Tijs De Ceuleners. “Via een ouder konden we vroeger een doe-het-zelf-zonnegenerator meenemen. Nu hebben we een definitieve oplossing."
Dankzij het burgerbudget investeren ze in een zonnegenerator. Gert Taverne: “Dat is stil, veilig en milieuvriendelijk. Het past perfect bij onze waarden.” Ook tijdens het jaar komt de batterij van pas bij activiteiten. “Het is een investering in duurzaam scoutswerk. Nu én later.” Is dat geen breuk met het ‘back to basics’-idee? “Helemaal niet", zegt Tijs. "We zoeken juist een duurzame balans. Met een zonnegenerator vermijden we vervuilende noodoplossingen zoals benzinegeneratoren.”
In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en Ecolife vzw lanceerde Koksijde eind 2024 het project ‘Burgerbudget’. Inwoners kregen de kans om duurzame, verbindende of innovatieve ideeën in te dienen. 5 van de 7 ingediende projecten haalden de stemronde, 3 daarvan kregen effectief financiële steun.
Elke winnaar ontvangt 5.000 euro om het project te realiseren. De keuze werd deels gemaakt door een jury en deels door de Koksijdenaars die in totaal 860 keer stemden.
Wil jij zelf iets betekenen voor jouw buurt? Denk alvast na over een idee voor de volgende oproep. Samen maken we van Koksijde een gemeente van de toekomst.