Onze gemeente is niet alleen zot van strand en zee, maar ook van muziek en ambiance. Nationale en internationale toppers die je harder omverblazen dan de strafste zeebries. Muziek is ongetwijfeld de beste manier om mensen met elkaar te verbinden.

Internationaal Orgelfestival Koksijde: muzikale feestmaandagen

Van 1 juli tot 19 augustus staat Koksijde in het teken van orgelmuziek en indrukwekkende concerten. Topartiesten uit de hele wereld zakken naar hier af, orgeltovenaars die je betoveren met hun talent. Zet deze data in je agenda voor een muzikale zomer.

  • 1 juli: het festival opent met het Australian Chamber Choir. Geniet van de prachtige klanken van Bach, Martin en Australische componisten.
  • 8 juli: laat je meeslepen door de Oekraïense mezzosopraan Anastasiia Staroselska en organist Peter Vandevelde. Hun vertolkingen zijn pure emotie.
  • 15 juli: Vladimir Kopec, de Slowaakse meester, brengt werken van onder andere Bach en Buxtehude tot leven.
  •  5 augustus: Stefano Molardi, een Italiaanse virtuoos, voert je mee met composities van Rossi, Froberger en Bach.
  • 19 augustus: Jan Vermeire, de artistiek directeur zelf, sluit het festival af met een hommage aan bevriende componisten.
  • Telkens op maandag. De concerten starten om 20 uur. Mis deze kans niet om live te genieten van orgelmuziek van wereldklasse. Ticketprijzen: 12 euro, gratis voor wie jonger is dan 18, abonnementen: 5 concerten aan 50 euro. Meer info nodig? Kijk op Facebook.

Muzikale zomerarena met Helmut Lotti en discobeats

Het kerkplein voor de Onze-Lieve-Vrouw ter-Duinenkerk verandert een heel weekend in een festivalterrein. Een plek waar muziekfans, jong en oud, groot en klein, klassiekers en discohits samenkomen. Genieten van goede muziek… meer moet dat niet zijn. Alle info vind je op visitkoksijde.be

  • Helmut Lotti Goes Classic op vrijdag 26 juli. Voor de snelle beslissers zijn er misschien nog een paar tickets te vinden. Samen met 40 muzikanten zingt Helmut zijn grootste hits. Tiritomba.
  • Disco Fever op zondag 28 juli: 2 wereldbands voor de prijs van 1. Durf je nog twijfelen? Maak je klaar voor een avond langs de indrukwekkende hits van Abba en Bee Gees. Voel je al de disco fever? Mamma mia.

 

Dameskoor Dvzina uit Oekraïne keert terug

In 2022 waren ze al eens te gast in onze gemeente en op donderdag 15 augustus keren ze terug. Met de opbrengst van het concert kochten ze toen warme kledij voor hun landgenoten. De opbrengst van dit concert wordt ook deze keer gebruikt om de Oekraïense bevolking te helpen. Het concert begint om 20 uur met het decor van de Onze-Lieve-Vrouw ter-Duinenkerk als perfecte gangmaker.

De thuisbasis van het koor is Lviv, een stad in het westen van Oekraïne. Het is een UNESCO-Literatuurstad. Sinds 2023 staat het historische centrum op de lijst van bedreigd werelderfgoed. De kwaliteit van de liederen en de muzikale begeleiding van de bandoera, een snaarinstrument dat qua van klank heel dicht de harp benadert, is hoogstaand. Luister op 15 augustus naar prachtige liederen en steun de mensen in Oekraïne. Het concert is gratis, maar achteraf kan je wel een gift doneren of gadgets aankopen.

Dit dameskoor is voor 14 dagen in ons land  en geeft een 10-tal concerten in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk.  Een koor dat over de grenzen heen geniet van een enorm succes en al heel wat prijzen in de wacht heeft gesleept.

De giften (cd, souvenir, in de mapjes) dienen hoofdzakelijk om humanitaire projecten te financieren en meer bepaald het instituut voor fysiek en mentaal gehandicapte jongens (van 6 tot 23 jaar) in Rozdil, een klein dorpje op zo ongeveer 50 km van de stad Lviv in het westen van Oekraïne. We hoeven niet uit te leggen dat de noden daar groot zijn.

Het bandoeristenensemble luistert ook de eucharistieviering van 10.15 uur op in de O.-L.-V. ter Duinenkerk.