In de media verschijnen zoveel berichten waardoor je het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding voor jou in de voedingsdriehoek.  

Eten volgens de voedingsdriehoek is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de planeet.

Drie uitgangspunten vormen de basis: eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding, eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën en vermijd voedselverlies (matig je consumptie).

Drink vooral kraanwater

Water is de beste drank om je dorst te lessen. Kies bewust voor kraanwater in plaats van flessenwater: dat is gezond én beter voor het milieu. Wil je variëren? Kies dan voor koffie of thee zonder suiker.

Eet meer groenten en fruit, bij voorkeur van het seizoen

Zet groenten en fruit dagelijks op je menu en laat je leiden door het seizoen. Niet alleen zijn seizoensgebonden groenten en fruit net dan op hun lekkerst, hun milieu-impact is ook beperkter. Buiten het seizoen kunnen diepvries-, blik- of bokaalvarianten een alternatief zijn.

Wist je dat lokaal of via korte keten kopen niet altijd beter is voor het milieu? Zo hebben lokaal geteelde groenten en fruit een hogere milieu-impact als ze uit verwarmde serres komen. Lokaal kopen brengt je als consument wel dichter bij wat je eet en waar het product vandaan komt. Zo heeft lokale consumptie vooral een positief effect op de lokale economie.

Kies vaker voor peulvruchten, volle granen en noten

Peulvruchten, volle granen, noten en zaden zijn eiwitbronnen boordevol gunstige voedingstoffen. Zeker als je kiest voor de weinig bewerkte of onbewerkte varianten. Bonen, kikkererwten en andere peulvruchten zijn een betaalbaar alternatief voor vlees en hebben een lage milieu-impact. Bovendien zijn ze lekker en vaak gemakkelijk te bereiden: een chili sin carne (een chili zonder vlees) staat in een mum van tijd op tafel.

Kies daarnaast ook voor volle granen zoals volkorenbrood, bruine rijst en havermout, in plaats van de witte varianten. Neem tot slot dagelijks een handjevol (ongezouten) noten, bijvoorbeeld als tussendoortje of verwerkt in je ontbijt.

Maak een weekmenu en plan één of meerdere veggiedagen in. Nog niet zo vertrouwd met peulvruchten of vegetarische gerechten? Ontdek hier meer en laat je inspireren door ons voorbeeld weekmenu met recepten uit Zeker Gezond!

Eet minder vlees en verkies gevogelte, vis en eieren boven rood en bewerkt vlees

Minder vaak (rood en bewerkt) vlees eten? Dat is goed voor je gezondheid en het milieu. En je boekt er veel milieuwinst mee, want vlees - vooral rund en lam - en andere dierlijke producten zoals kaas leggen heel wat druk op onze planeet. Win-win.Vlees helemaal schrappen is niet nodig. Ga regelmatig voor een dag zonder vlees en laat je inspireren door de voedingsdriehoek om meer plantaardig te eten. Staat er vlees op het menu? Beperk je dan tot één maaltijd met vlees per dag en neem een kleine portie. Voor de warme maaltijd komt een kleine portie ongeveer overeen met de grootte van je handpalm.

Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën

Snoep, koekjes, chips, frisdrank, wijn en bier… allemaal heel lekker. Een meerwaarde voor je lichaam? Nee. Het zijn lege calorieën: deze producten vullen wel, maar zijn niet voedzaam.

Vervang ze door gezondere en minder bewerkte voeding uit de voedingsdriehoek. Ga voor voeding met minder toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout, maar met meer vezels, vitaminen en mineralen en andere nuttige stoffen voor je lichaam. Natuurlijk mag je al eens van zo’n extraatje uit de rode bol genieten, maar niet te vaak en kies voor een kleinere portie.

Vermijd voedselverlies

Plan je maaltijden en doe slim boodschappen om voedselverlies tegen te gaan. Zo koop je niet meer voeding dan je nodig hebt of op kan krijgen. Zorg ook voor een betere bewaring van aankopen en restjes voor minder bederf en dus minder voedselverlies. Het beter inschatten van porties tijdens het bereiden en opscheppen helpt ook.

Zijn er toch restjes? Bewaar ze in een afgesloten doos in de koelkast of diepvries voor een volgende keer. De restjes toch nog meteen opeten, ondanks een voldaan gevoel, werkt overconsumptie in de hand en doe je beter niet.

Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft

Door een overvloed aan voedsel eten veel mensen - vaak onbewust - meer dan nodig. Leer luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel, geef aandacht aan portiegroottes, vermijd afleiding tijdens het eten, leer omgaan met cravings … en eet zo niet meer dan je lichaam nodig heeft.