Belvédère is een van de kleinste natuurgebieden van Koksijde, maar het is toch nog 42 ha groot. Het reservaat ligt op de grens tussen Koksijde en Sint-Idesbald, het Langgeleed stroomt er langs en het vormt een mooie overgang tussen duin en polder.

Belvédère is een verfransing van de boerderij ‘Beleinder’. Die benaming slaat ongetwijfeld op het vergezicht dat je vanop de duintop (van het stuiffront) hebt over de polders.

In dit prachtig stukje natuur zouden reeën onderdak vinden. Hoe komen reeën in Koksijde terecht? Komen ze uit Heuvelland of uit de Franse Moeren? Waarschijnlijk zijn ze ontsnapt bij een privépersoon.

Een ree of een hert?

De ree is de kleinste hertensoort. Ze hebben opvallend grote oren, grote ogen en een spitse snuit met een zwarte neus. Wist je dat een groep reeën een 'sprong' wordt genoemd?

De bokken (mannetjes) hebben het grootste deel van het jaar een gewei. In de herfst valt dat af. Geiten (vrouwtjes) dragen geen gewei. Opmerkelijk: de jongen hebben geen lijfgeur waardoor ze onvindbaar zijn voor hun grootste vijand: de vos.

Reeën spelen een belangrijke rol in het behouden van de natuurlijke balans.

Waarom is het goed dat er reeën zijn?

Reeën spelen een belangrijke rol in het behouden van de natuurlijke balans. Ze eten jonge boompjes en struiken. Dat zorgt ervoor dat bepaalde plantensoorten niet woekeren en zo dragen reeën bij aan het behoud van biodiversiteit.

Deze zoogdieren gebruiken specifieke routes, bekend als 'wissels', door bossen. Dat gedrag helpt bij het identificeren van belangrijke natuurlijke corridors en is nuttig bij bosbeheer en het behoud van habitats.