Wist je dat in Vlaanderen de oppervlakte van tuinen even groot is als die van bossen?

Tuinen zijn daardoor een wapen tegen de klimaat- en milieucrisis. Dat beseffen Patrick en Greta uit Oostduinkerke-Dorp maar al te goed. Tij-dingen liet er geen gras over groeien en vroeg hen hoe ze het verschil maken.

Tij-dingen: Belgen houden van een strak gazon, wat zijn de voordelen als je niet maait?

Patrick : "Je krijgt meer variatie in je gras, vooral door bloemen die bloeien. Wist je dat grassen die zaad vormen, bijen en vogels aantrekken? Bovendien maakt je grasmachine geen gehakt van amfibieën of andere kleine dieren die op het menu staan van vogels of andere dieren."
Greta: "Het maakt je tuin veel boeiender dan een kort gazon. Onze tuin verandert constant: een pad verleggen, een nieuwe plant of struik planten. Gras is eigenlijk een groene woestijn."

T-d: Hoeveel keer per jaar rij je jouw gras dan af?

Greta: "In totaal? Zes keer. In de zomer is het al niet nodig. We gebruiken ook geen pesticiden of meststoffen en besproeien niet. We laten bloeiende planten zaad vormen voor we het afrijden."
Patrick: "Korter gras voeren we niet af en laten we mulchen door onze grasmachine. Sowieso laat je je gras best 7 cm lang worden. Dan kan het beter de droogte."

T-d: Zijn er planten die je tuin binnenslopen?

Patrick: "Gulden sleutelbloem, avondkoekoeksbloem en ook marjolein. Marjolein gebruiken we in de keuken! En als het bloeit, is het een ideale bijenplant."

T-d: Heb je meer of minder mos in je gazon door niet te maaien?

Gerda: "In de zonnige stroken van ons gazon hebben we geen mos, het langere gras van minstens 7 cm helpt om mos te vermijden. In volle schaduw is er natuurlijk wel mos, maar dat is voor ons écht geen probleem. Gras groeit niet zo goed in volle schaduw. Het mos is dan weer ideaal nestmateriaal voor de vogels in het voorjaar. Toch zijn we niet van plan om te ontmossen. We werken met de natuur mee, dan moeten wij minder werken."

Zet je grasmachine op dieet

Onze tuinen minder verharden, regenwater laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: stuk voor stuk oplossingen voor de hitte en droogte. Ook je gras anders maaien is een oplossing.

Het knalgroene, gemillimeterde gazon is niet bestand tegen droge periodes. Bovendien is het niet goed voor de natuur. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel en water verdampt sneller uit de bodem bij een kort gazon. Koksijde zal 25 groenperken niet (of slechts gedeeltelijk) maaien in 2024.