Al na vijf minuten koos de Nederlander het konijnenpad in onze Duinencross. Ook plaats 2 ging naar onze noorderburen met Pim Ronhaar. Die andere topper, Wout van Aert, vervolledigde het mooie podium. Ook bij de vrouwen kleurden de zegebloemen oranje: Fem van Empel won.

In cijfers

In totaal reden 450 renners mee. Concreet waren er 150 nieuwelingen, 75 junioren, 80 beloften, 72 dames en 54 eliterenners. Liefst zeventien verschillende landen waren vertegenwoordigd op de wereldbekermanche. Het parcours was exact 3.050 meter lang en werd afgezet met acht kilometer nadars, drie kilometer herashekkens en twee kilometer lint. Twaalf vrijwilligers bouwden die omloop. Daarnaast werden de zeventien oversteekplaatsen bemand door veertig personen.

In totaal rekenden we op 220 vrijwilligers. Alle medewerkers en diensten samen waren goed voor 350 lunchpakketten en 85 liter warme soep. O ja, er waren 45.000 herbruikbare bekers voorzien. En er waren ca. 450 verschillende spandoeken met publiciteit.

"De Ronde van Vlaanderen van de cyclocross beleeft topeditie: 12.000 supporters. En dat in een werkweek” (Marc Vanden Bussche)

68 journalisten waren geaccrediteerd, exclusief de VRT. Zij zetten een ca. 20 camera's in en waren met een kleine 100 aanwezig. De journalisten waren niet alleen afkomstig uit ons land, we verwelkomden ook Nederlanders, Engelsen, Fransen, Duitsers, Polen, Amerikanen en Canadezen!

Voor dé exclusieve ervaring tekenden zo'n 700-tal vips present in de viptent. Ze konden vanop de eerste rij genieten van de masterclass van Mathieu van der Poel.

Er stonden vier grote schermen opgesteld rond het parcours. Toeschouwers konden de wedstrijden hierop rechtstreeks volgen. Ook in de viptent konden cyclocrossliefhebbers meevolgen op het scherm.