Uit de archieven van Jan Gitsels, vader van erevoorzitter Alex Gitsels. Deze tekst werd geschreven door Germain Frère.

"Het was het jaar 1946-47. Met 3 van mijn vrienden bouwden we ons eigen vliegtuig: een Pou-du-ciel, volgens het ontwerp van de Fransman Mignet. Al onze vrije tijd ging naar het project, het was niet gemakkelijk om de juiste onderdelen te vinden. De motor werd er één van Volkswagen. Jan Gitsels hoorde van ons project en kwam er samen met Herman Van Gemert naar kijken." Lees verder onder de afbeelding.

"De afgewerkte Pou-du-ciel kreeg een plek op een veld in Reninge. Niet één van ons vieren kon vliegen. Testen gebeurde door gas te geven en het vliegtuigje te laten lopen tot aan een gracht of afsluitingsdraad. We moesten dus een groter terrein hebben. Herman zou er wel iets op vinden en inderdaad: hij vond dokter De Necker die ook besmet was met de vliegmicrobe. De dokter sprak zijn relaties aan bij de militairen van het vliegveld in Koksijde en we kregen toelating om de lange startbaan te gebruiken. Herman, die een brevet had als piloot, zou de testvlucht uitvoeren: Van Gemert in de Pou-du-ciel en wij ernaast op de startbaan in de dikke Amerikaanse slee van Jan Gitsels.

Ik herinner het me nog alsof het gisteren was: net voor Herman instapte, zei hij nog: hou mijn sigaar vast (hij was nooit zonder). De motor in gang en wij erachter. Aan 60-70 km/u begon het vliegtuig zijn staart op te heffen, aan 80-90 km/u schoot het de lucht in om 3 meter verder tegen de grond te smakken. Het landingsgestel sloeg door, de schroef brak en een stuk van de vleugel af. Herman was ongedeerd. Al dat werk voor niks…

Jan en Herman waren praktische mensen en praktische mensen kopen een occasievliegtuig: een 'Piper' van het leger. Majoor Dieu, de basiscommandant, kwam elke week langs met vrouw en kinderen en leerde ons vliegen. We bouwen een hangaar op een uithoek van het veld en die staat er nog altijd. In 1948 stichtten we in café Excelsior (Veurne) onze vliegclub West Aviation Club. De leden? Herman Van Gemert, Jan Gitsels, Jef Decrop, Roger André, dokter Denecker, mijn vrienden die de Pou-du-ciel maakten en ik."

Het Wings Festival 1968 is groots opgevat; 50 jaar Luchtmacht en 50 jaar Vliegveld Koksijde worden gevierd van zondag 4 augustus t.e.m. zondag 11 augustus. Er zijn een statische en historische tentoonstelling, internationale vliegmeetings, taptoes, … Op de foto een Spitfire XIV en de staart van een Hawker Hurricane, twee vliegtuigtypes die tijdens de Slag om Engeland in 1940 al een belangrijke rol gespeeld hadden. copyright: Westhoek Verbeeldt