Hoe weet je of een onlinefoto echt of nep is? Hoe weet Instagram welke filmpjes je graag bekijkt? 

Wat heeft wiskunde te maken met jouw smartphone?

Het boek van auteur Ann Dooms geeft een antwoord op die vragen. Ontdek wat computers, gps'en en geheime codes te maken hebben met wiskunde. Maak zelf een decoder en ontcijfer de code uit het boek. Schrijf jij binnenkort je geheimen op met deze decoder? Een leuk informatieboek over dagdagelijkse zaken voor nieuwsgierige kinderen vanaf 7 jaar.

Ann Dooms (VUB) is professor Wiskunde en Data Science en gespecialiseerd in cybercriminaliteit. In haar boek toont ze aan dat wiskunde deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Lezen stimuleert je fantasie en zorgt voor sociale en taalkundige vaardigheden en dat is zeker interessant voor de ontwikkeling van kinderen. Er zijn ontelbaar veel redenen waarom lezen goed voor je is. Kan je moeilijk kiezen of weet je niet waar je moet beginnen? Goed nieuws, want Tij-dingen kiest maandelijks een boek voor jou. 

Wiskunde in je smartphone

Niemand zoals ik – Miriam Toews

In het huis van de zusjes Elf en Yoli mag een piano staan, maar alleen als het instrument voor de Heer wordt gebruikt. De oudsten van de mennonitische (doopsgezinden) gemeenschap waarin ze opgroeien houden het gezin goed in de gaten. Wanneer ze langskomen voor controle, klinkt er vanuit een andere kamer plots de Prelude in G-mineur, opus 23 van Rachmaninov. Elf speelt eerst zachtjes, maar daarna steeds luider. De oudsten staan er bedeesd bij: tegen zoveel talent en hartstocht is zelfs het geloof niet opgewassen. Het is het begin van Elfs uitbraak uit de gemeenschap, op zoek naar vrijheid.

Jaren later is ze rijk, een wereldberoemd pianiste en in een gelukkige relatie. Toch valt het leven haar zwaar. Haar zus Yoli is blut, gescheiden, duikt met de verkeerde mannen in bed en probeert wanhopig haar zus in leven te houden.

Drie weken voordat ze zou beginnen met haar langverwachte wereldtournee doet Elf haar zoveelste zelfmoordpoging en belandt ze in het ziekenhuis. Zowel Yoli als Elfs partner staan voor een levensgroot dilemma. Kan Elf weer gezond worden? Of moeten ze haar laten gaan?