Focus op betaalbaar wonen, minder leegstand en meer vaste inwoners: dat is kort samengevat waar het om draait.

Iedereen is welkom om te komen wonen en genieten aan zee. Maar de populariteit van de kust zorgt voor (te) hoge vastgoedprijzen. We moeten eerlijk zijn, het huidige model staat onder druk.

Heel wat locals kunnen hier niet blijven en trekken weg. Te veel woningen en appartementen staan vaak leeg. En onze gemeente vergrijst. De gevolgen? Ons verenigingsleven heeft het moeilijk en onze handelaars, gemeente- en veiligheidsdiensten vinden steeds moeilijker personeel.

  • 43 procent in Koksijde is ouder dan 65 jaar: in andere kustgemeentes is dat bijna 10 procent minder.
  • Bijna 6 op de 10 eigendommen is niet vast bewoond, in andere kustgemeenten is dat 5 op de 10.

Gemeente Koksijde zet volop in op meer vaste verblijvers, meer zelfs: het is de grootste uitdaging. Doel is 5.000 vaste bewoners extra. Natuurlijk verliezen we hierbij het toeristische DNA van onze gemeente niet uit het oog.

Om de tendens te keren, voert Koksijde een pakket maatregelen in. Met een mooie toekomst voor onze tweedeverblijvers en toerisme. We maken gedurfde, maar geen radicale keuzes.

Vergunningspauze voor nieuwe vakantiewoningen

Woningen worden op die manier niet langer gebruikt als opbrengsteigendom. Zo zakken de prijzen vanzelf en krijgen inwoners meer kans om een huis te kopen aan een meer betaalbare prijs. Die tijdelijke stop op vergunningen loopt voorlopig tot 1 januari 2028, met overgangsmaatregelen. Voor bestaande vergunningen garandeert Gemeente Koksijde rechtszekerheid.

Je kan wel een vergunning blijven indienen voor woningen binnen de toeristische zone (ten noorden van en rond de Koninklijke Baan). En voor niet-vergunde vakantiewoningen kan je een regularisatie aanvragen. Via koksijde.be/vakantiewoningen vind je meer antwoorden en een gedetailleerd plan van de toeristische zone.

Inperking vakantieverhuurmogelijkheden in specifieke woonwijken

Eigenaars vragen niet altijd een vergunning aan voor vakantieverhuur. Wettelijk mag dat maximaal 4 periodes van 30 opeenvolgende dagen per jaar. Het bestuur wil deze mogelijkheden inperken in bepaalde woonwijken. Zo krijgen we terug gezellige wijken die leven.

Verbod op sleutelkluisjes voor vakantieverhuur

Kwaliteit en persoonlijk contact is belangrijk. Daarom verbiedt Gemeente Koksijde de kluisjes, zo worden huurders persoonlijk begeleid en hebben ze een rechtstreeks aanspreekpunt. Voor de handelaars in de vastgoedsector is dit een steunmaatregel, omdat zij inzetten op persoonlijke service. Gebruik je zo'n sleutelkluisje niet om te verhuren, maar voor je gezin of zorg, dan blijft dat natuurlijk mogelijk.

Geen nieuwe assistentiewoningen (serviceflats)

Vandaag zijn er 379 assistentiewoningen in Koksijde. Meer dan 100 staan leeg. Het nieuw bestuur zal deze legislatuur geen nieuwe assistentiewoningen vergunnen. Op de sites van Home Mathilde Schroyens (Sint-Idesbald) en La Rose des Sables (Oostduinkerke) komen eengezinswoningen.

Nieuwe visie op meergezinswoningen (appartementen)

In een toeristische gemeente zijn appartementen een belangrijk deel van het DNA. Daarom kiest Koksijde voor meergezinswoningen aan de zeezijde en (deels) langs invalswegen. Zo blijven onze woonwijken maximaal gespaard van hoogbouw.

Effectieve aanpak van leegstand

Leegstaande woningen moeten we beter benutten. Door toezicht te houden en eventueel te sanctioneren, spoort Gemeente Koksijde eigenaars aan om te verkopen, renoveren of geschikt te maken voor woongebruik (bv. jaarverhuur).

Activeren van onbebouwde percelen

Bouwgrond die we niet benutten, is een gemiste kans. Daarom worden de belastingen op onbebouwde gronden actief ingezet om eigenaars te stimuleren deze terreinen beschikbaar te maken. Zo stijgt het aanbod en dalen de prijzen.

Beleidsplan ruimte

In dat plan zoekt het bestuur naar kansen voor 'kwalitatieve verdichting' - optimaal gebruiken van de schaarse en dure ruimte.

Geen oneerlijke concurrentie

Gemeente Koksijde koopt geen betaalbare woningen als er geen beleidsvisie voor is op korte termijn. Die woningen moeten door 'onze mensen' kunnen worden gekocht.

Betaalbaar wonen op gemeentelijke gronden

De gemeente beschikt over een aantal gronden die in aanmerking komen voor projecten rond betaalbaar wonen. Met de masterplannen in Koksijde- en Oostduinkerke-Dorp komen er extra kansen.

Betaalbaar wonen op private gronden

Koksijde onderzoekt 2 principes die worden toegepast in andere steden en gemeenten. 'Last bescheiden woning' betekent dat de promotor verplicht is, bij grootschalige projecten, om een vast aantal bescheiden woningen te realiseren. En daarnaast onderzoekt het bestuur de 'sociale last' - waarbij grote projecten een minimumaantal sociale woningen bevatten. Zo gaat de gemeente voor een gezonde mix in het woningbestand.

Wonen in eigen streek

Bij nieuwe verkavelingen, groepswoningbouwprojecten en appartementsgebouwen (minstens 5 woonitems) kijkt Koksijde om voorrang te geven aan eigen inwoners - al dan niet tijdelijk. De recente Vlaamse wetgeving kan Koksijde hierbij helpen, onder voorbehoud van de nog lopende juridische procedures.

Samen Wonen

Via stedenbouwkundig beleid wil Koksijde kleinere en alternatieve woonvormen aanmoedigen. Voorbeelden? Kangoeroewoningen en tiny houses. Ook zo'n projecten dragen bij tot meer betaalbare woningen. Koksijde onderzoekt bijkomende stimulansen voor alleenstaanden of ouderen die kleiner willen wonen. Zo bevorderen we de doorstroming op de woningmarkt.

Steun bij renovatie

Betaalbaar wonen draait niet alleen om de aankoop van een woning. Ook de kwaliteit van de woning is belangrijk. Wonen is niet betaalbaar als de renovatiewerken duur zijn. Daarom willen we bewoners helpen om premies aan te vragen en te verkrijgen. En Koksijde wil premies voor renovatieprojecten evalueren en versterken, vooral gericht op energie-efficiëntie en op het verduurzamen van erfgoedwoningen. Meer via klimaat.koksijde.be en het Woonloket.

Jouw Woonloket

Daar geven we advies en steun aan inwoners die zoeken naar betaalbare huisvesting. Koksijde begeleidt hen bij de aanvraag van Vlaamse subsidies.

Versterkt toewijzingsbeleid sociale woningen

Heel wat mensen zoeken een sociale woning. Daarom maakt het nieuwe bestuur duidelijke keuzes. Wie het echt nodig heeft, wie zijn best doet én een duurzame band heeft met Koksijde, krijgt voorrang. Ook de controle op sociale fraude maken we scherper.

Betaalbaarder huren

Gezinnen met een laag inkomen, maar die niet in aanmerking komen voor een sociale woning, steunt Gemeente Koksijde bij het verkrijgen van huursubsidies.

Door sterke woonmaatregelen te nemen, zorgen we ervoor dat onze inwoners hier blijven. Dat alleen is niet genoeg, Tegelijk zal Koksijde op meer domeinen inzetten. Om jonge gezinnen hier te houden, moeten ze hier ook kunnen werken.

Daarom is het nodig om te investeren in de lokale economie - voor nieuwe werkgelegenheid. Daarnaast zijn er nog uitdagingen: een rijk verenigingsleven, goed onderwijs, sport en natuur. Mensen moeten zich thuis voelen en hier willen wonen.