De 8e editie van Beaufort is afgetrapt en bouwt verder op de succesformule: internationaal bekende kunstenaars tonen unieke kunst. Curator Els Wuyts koos prachtige beelden uit voor Koksijde. Waarom juist deze 2?

THE HERRING van Johan Creten

Locatie: strand Sint-André, einde G. Scottlaan

Met dit werk keert de kunstenaar terug naar zijn roots (Vlaanderen). The Herring speelt met de dubbele betekenis van la mer, de zee, en la mère, de moeder. De zee en het leven zijn verbonden met elkaar. Tijdens WO II overleefden de mensen van deze regio dankzij haringvangst (1942-1943). Er spoelde toen zoveel haring aan, dat je ze met de blote hand kon opscheppen. Is de opbrengst van de zee onuitputtelijk? Het werk confronteert ons met het vraagstuk van duurzaamheid en ecologie. 

All the words in the world van Jorghe Macchi

Locatie: Zeedijk, ter hoogte van de E. Vanlangenhovestraat

Samen met de 5e- en 6e-jaarsstudenten uit de bouwafdeling van de school voor wetenschap en techniek (VTI Brugge) creëerde Macchi een uitvergroot toetsenbord met cement, grind, zand en steenslag. Het toetsenbord is een voorwerp dat gebleven is wat het echt is. Het klavier is universeel herkenbaar, maar de drukknoppen zijn weggelaten en in een lokale context geplaatst. Er is een zacht en vriendelijk strand en een mogelijke zonsondergang aan de horizon. Anderzijds is er een duidelijke beweging van mens en dier langs de weg, aan de venster of op de terrassen van de appartementen.

Curator en kunstenaars: maak kennis

Ten Bogaerde

Curator Els Wuyts is geen onbekende in onze gemeente. In 2016 was ze als diensthoofd Cultuur & Erfgoed betrokken bij de lancering van Kunstencentrum Ten Bogaerde. Daarna werkte Els er als curator aan drie tentoonstellingen: 'Monumenten voor de dood' (2016), 'Vloed' (2017) en 'op de grond, tussenin of aan de hemel' (2018). Ze was (bijna) drie jaar terug ook cocurator van Triënnale Brugge waarbij hedendaagse kunst en architectuur de straten van de werelderfgoedstad sierden. Els Wuyts koos Johan Creten en Jorge Macchi uit als kunstenaars voor onze gemeente.

Fascinerende kunstenaars

Johan Creten (°Sint-Truiden) woont en werkt in Parijs. Hij is een pionier in de heropleving van de kleikunst. Zijn werk slingert je heen en weer tussen verleiding en vrees, kracht en kwetsbaarheid, het sacrale en het demonische en hij gebruikt bewust verhalen en klassieke beeldtaal om zijn boodschap over te brengen, waarbij hij balanceert tussen het groteske en het barokke. Hoewel zijn beelden er onschuldig uitzien, dragen ze vaak een politieke en symbolische lading. Zijn keramische en bronzen sculpturen lopen uiteen van imposante vogels tot monumentale vleermuizen. 

Nog indrukwekkender? Zijn kunstwerken gaan een wisselwerking aan met de omgeving. Met het Koksijdse strand dus.

Jorge Macchi (°Buenos Aires, Argentinië) maakt tekeningen, schilderijen, collages, video’s, beelden en installaties. Hij zoekt uit hoe hij met minimale vormen maximale emoties bereikt. Zijn kunst gebruikt een eenvoudige beeldtaal, maar opent de deur naar een raadselachtige wereld waar fictie en realiteit in elkaar overvloeien. Voor Macchi geldt: hoe eenvoudiger het object, hoe meer het in staat is om referenties te bevatten en hoe persoonlijker de relatie met de toeschouwer. Hij benadert zijn voorwerpen op een bijna surrealistische manier en lijkt via zijn presentaties verborgen verbanden bloot te leggen. Hij toont met zijn directe en tastbare beelden dat we van bepaalde objecten meer maken dan ze op het eerste gezicht lijken.

Hij haalt zijn inspiratie uit kranten, landkaarten en archieven. Zijn werken komen voort uit anekdotes uit het dagelijkse leven, toevalligheden of ervaringen. 

Organisatie Beaufort24: Westtoer en provincie West-Vlaanderen

Johan Creten (©Claire Dorn), Jorge Macchi (©Kicca Tommasi) en curator Els Wuyts.