Ken je Marie Beun?

Haar grafsteen hangt in de kerk van Wulpen, achteraan en heel onopvallend.

De gebeitelde letters zijn onleesbaar, je kan ze alleen voelen.

Haar naam was niet onbekend bij Familiekunde Westkust, want bij opzoekingen dook Marie Beun vaak op en zo werd het duidelijk dat ze veel nakomelingen heeft in onze regio, meer dan 9.000. Misschien ben jij daar één van.

Haar nazaten waren vooral te vinden in vissersfamilies uit Koksijde en Oostduinkerke, waarvan een deel later uitweek naar Nieuwpoort en Oostende.

Heel wat nakomelingen wonen wel nog in Koksijde-Oostduinkerke, o.a. uit bekende families zoals Dorné, Ureel, Torreele, Thieren, Lycke, D’Haenen, Delanghe, Defoer, Bossant, Legein en vele andere. Misschien ben jij ook een nakomeling?

Ook enkele bekende(re) namen duiken op in haar stamboom: fotograaf Michiel Hendryckx, de echtgenote van fotograaf Stephan Vanfleteren en de man van Sandra Kim.

Boekvoorstelling op zaterdag 22 april 2023

  • Myriam Zelderloo raakte de steen in de kerk van Wulpen toevallig aan en wist het meteen: ze moest het verhaal van deze vrouw neerschrijven. Ze vertelt erover in haar nieuwste boek Een heftig leven.
  • Historicus Jan Van Acker is te gast om de context in onze regio in de 17e en 18e eeuw te schetsen, de tijd waarin Marie Beun leefde.
  • Joeri Stekelorum, voorzitter van Familiekunde Westkust, legt de link naar honderden families waarvan zij de voormoeder is in West-Vlaanderen.
  • Fotograaf Michiel Hendryckx, één van haar nazaten, toont foto’s van de plaatsen waar Marie Beun leefde in Koksijde.

Wil je weten wie Marie Beun was? Of ben je benieuwd of je een afstammeling bent van deze vrouw?

Kom dan op zaterdag 22 april om 10.30 uur naar CasinoKoksijde. De lezing wordt opgeluisterd door de muziek van Stéphanie Maertens en je krijgt ook een aperitief. Bovendien is het gratis.

Schrijf je in: www.koksijde.be/boekvoorstelling-mzelderloo

Op zondag 23 april 2023 breidt Familiekunde Westkust een vervolg aan het verhaal van Marie Beun.

Je krijgt de kans om je persoonlijke fiche op te vragen en zo te zien in welke lijn je afstamt van Marie Beun. Je ontdekt ook hoe je familie bent van ander nakomelingen.

Kom langs tussen 10 en 16 uur in het Erfgoedhuis Bachten de Kupe (Oostduinkerke - eerste verdieping), inschrijven is niet nodig, info: stekelorum@telenet.be

Op de webpagina www.koksijde.be/stam-jij-af-van-MarieBeun staat de lijst met alle nakomelingen. Staat jouw naam ertussen of die van je (groot)ouders? Spring dan zeker binnen.

Hoe begin ik zelf aan mijn stamboom?

Niet alleen de afstammelingen van Marie zijn welkom, maar iedereen die interesse heeft in stamboomonderzoek.

Van 10.30 tot 11.30 uur en 14.30 tot 15.30 uur vinden er voordrachten plaats. Je leert hoe je moet starten met je eigen familiestamboom, inschrijven is niet nodig.

>> Op 23 april houdt Familiekunde Westkust haar opendeur, afspraak van 10 tot 16 uur in het Erfgoedhuis (Oostduinkerke - eerste verdieping)