Dankzij deze versnelde ombouw mikt Koksijde vooral op een forse daling van zijn energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot.

Tegelijk biedt de ombouw op termijn ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden. In 2020 ondertekende Koksijde een overeenkomst met Fluvius om het openbaar verlichtingspark tegen 2025 om te bouwen naar ultrazuinige ledverlichting. 

Klaar tegen 2025

Om dat doel te bereiken moeten ongeveer 1.000 armaturen per jaar omgebouwd worden. Op 1 januari 2022 was ongeveer 30 procent van de totale verlichting voorzien in ledarmaturen: in cijfers betekent dat 1.838 van de 6.256 opgestelde armaturen in Koksijde. Vandaag is er een kleine achterstand door leveringsproblemen, maar Fluvius doet er alles aan om dat tegen eind 2022 volledig weg te werken. De voorziene einddatum van 2025 blijft nog steeds het streefdoel.

Bij het verledden worden nieuwe armaturen geplaatst op bestaande openbare verlichtingspalen. Uitzondering vormt hierbij de vernieuwing van de openbare verlichting bij wegenwerken, waarbij ook vaak de palen worden vernieuwd en de afstanden tussen de palen worden bijgestuurd.