In het Abdijmuseum zijn ze volop bezig met het inventariseren van hun collectie religieus erfgoed. Elk object wordt daarbij als het ware laag voor laag afgepeld en geeft zo gaandeweg zijn geheim prijs.
Merken en opschriften werken als stille getuigen. Ze vertellen waar het stuk vandaan komt, wie het maakte, in welke tijd het tot leven kwam – en soms zelfs wie het ooit schonk.
Zo onthult elk voorwerp zijn verborgen geschiedenis.
Wat is er nu al geregistreerd? Vooral liturgisch vaatwerk, reliekhouders en boeken. De collectie bevat niet alleen objecten uit katholieke kerken, maar ook uit de anglicaanse, joodse en orthodoxe traditie. Een groot deel van deze stukken bewonder je online via erfgoedinzicht.be
Deze collectie is heel anders dan wat je in Vlaamse kerken aantreft. En dat zorgt voor verrassende vondsten en onverwachte verhalen.
Dit zilveren beeldje werd gemaakt in Hanau (Duitsland) in het begin van de 20e eeuw.
Opvallend is dit zilveren beeldje van een priester met kistje (zie foto). Op het eerste gezicht lijkt het middeleeuws, maar het werd begin 20e eeuw in Hanau gemaakt door de firma Dingeldein. De merken op de onderzijde zijn pseudo- of fantasiemerken: het zijn geen vervalsingen want ze bootsen geen bestaande zilvermerken na.
Reliekbeelden uit de 12e tot 14e eeuw zijn doorgaans groter en verfijnder dan het zilveren beeldje in het Abdijmuseum, dat een los kistje draagt waarin een reliek niet veilig zit.
Opvallend genoeg lijkt het sterk op een exemplaar uit het Metropolitan Museum in New York: dubbel zo groot en gemaakt van verguld koper. Het bevat een reliek van pestheilige Macharius van Gent. Zorgvuldig verpakt in zijde en glas. Dat beeld kwam uit de fameuze collectie van Frédéric Spitzer.
Zijn veilingcatalogi dienden later als inspiratiebron voor makers van historiserende objecten.
Een ander fascinerend stuk is een zilveren ring met een kerkgebouw. Door zijn formaat en vorm is de ring niet bedoeld om te dragen. Het ontwerp doet denken aan joodse ceremoniële huwelijksringen, zoals bewaard in het Victoria and Albert Museum in Londen. Ook hier vermoedt men dat het object speciaal voor verzamelaars werd gemaakt.
De collectie blijft verrassen, want binnenkort volgt de registratie van de deelcollectie Bourdon. Deze familie was van 1811 tot 1967 één van de belangrijkste producenten van zilverwerk in België. Deze verzameling ontwerptekeningen werd samengesteld door wijlen professor A. Van de Walle uit Gent en werd door de gemeente verworven na bemiddeling van Antiquariaat M. Van de Wiele uit Brugge.